Název:
Měď redukující účinky flavonů
Překlad názvu:
Copper reducing effects of flavones
Autoři:
Jeřábková, Markéta ; Karlíčková, Jana (vedoucí práce) ; Filipský, Tomáš (oponent) Typ dokumentu: Rigorózní práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky a ekologie Kandidát: Mgr. Markéta Jeřábková Konzultant: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název rigorózní práce: Měď redukující účinky flavonů Volné radikály jsou přítomny běžně v našem organismu, ale při jejich nahromadění můžou být příčinou vzniku mnoha onemocnění. Měď je důležitý stopový prvek nezbytný pro mnoho biologických pochodů, ale na druhé straně měď může katalyzovat reakce, při níž vznikají škodlivé radikály. Flavonoidy jsou rostlinné polyfenoly s mnoha biologickými účinky. Nejvýznamějším účinkem je antioxidační aktivita, která nás chrání před volnými radikály. Flavonoidy také mohou mít i prooxidační účinek. Tato rigorózní práce byla zaměřena na zjištění redukční aktivity u flavonů (mosloflavon, luteolin, apigenin, chrysin, diosmin, 5-hydroxyflavon, baikalin, baikalein, negletein, apigenin-7-glukosid) při různých pH. Redukční aktivita u hodnocených flavonů byla zjišťována metodikou spektrofotometrické analýzy s využitím selektivního indikátoru měďných iontů v podobě disodné soli bathocuproindisulfonové kyseliny při různých pH. Redukční aktivita závisí na struktuře flavonu a pH prostředí. Z vymezení vztahu mezi strukturou flavonu a redukčním potenciálem vyplývá vliv hydroxylových skupin zejména...Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradci Králové Department of Pharmaceutical botanic and ecology Candidate: Mgr. Markéta Jeřábková Consultant: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Title of Thesis: Copper reducing effects of flavones Free radicals are commonly present in our organism, however, in case of their accumulation it could cause many diseases. Copper is an important trace element which is essential for many biological processes. On the other hand, copper can catalyze processes which produce damaging radicals. Flavonoids are polyphenolic compounds with many biological effects. The most important is antioxidant activity which protects us from free radicals. Flavonids can also have a prooxidant effect. This thesis was focused on a detection of the reducing activity of flavones (mosloflavone, luteolin, apigenin, crysin, diosmin, 5-hydroxyflavone, baicalin, baicalein, negletein, apigenin-7-glucoside) at different pH. A reducing activity of surveyed flavones was taken by the methodics of spectrophotometric analysis with the use of a selective indicator of cuprous ionts formed in bathocuproinedisulfonic acid disodium salt at different pH. A reducing activity depends on the structure of flavones and pH environment. From the definition of the relation between the structure of a flavone...