Název:
Možnosti primární prevence u dětí mladšího školního věku ve vztahu k problematice poruch příjmu potravy
Překlad názvu:
Possibilities of primary prevention in children of the early school age in relation to problems of food intake disorders
Autoři:
FITTLOVÁ, Michala Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2008
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Poruchy příjmu potravy patří k závažným zdravotním problémům a jejich prevalence neustále narůstá, u dětí představují závažný problém a to z důvodu, že by je u nich málokdo očekával. Boj s touto nemocí je složitý. Nejsnadnější je těmto poruchám příjmu potravy (mentální anorexii a mentální bulimii) předcházet cílenou primární prevencí a to na základních školách a v rodině. Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na definování mladšího školního věku. Další část práce je věnována charakteristice poruch příjmu potravy a prevenci u dětí a mládeže. Poslední část teorie se zabývá správnou výživou dětí. Výzkum je rozdělen na dvě části. Ke kvantitativnímu výzkumu byla použita technika e-mailového dotazování. Otázky byly určeny pro základní školy v Jihočeském kraji. V kvalitativním výzkumu byl použit polořízený rozhovor s rodiči dětí mladšího školního věku. Prvním cílem práce bylo zmapovat možnosti primární prevence v rámci poruch příjmu potravy v Jihočeském kraji na vybraných základních školách. Druhým cílem bylo zjistit názory rodičů na problematiku poruch příjmu potravy. Oba cíle byly splněny. Hypotéza I měla doložit, že v rámci základních škol není cílená primární prevence u dětí mladšího školního věku v problematice poruch příjmu potravy zajišťována. Hypotéza II měla potvrdit, že chybí nabídka uceleného vzdělávání pro pedagogy v problematice poruch příjmu potravy. Obě tyto hypotézy se rovněž potvrdily. Z kvalitativního výzkumu {--} polostandardizovaného rozhovoru vyplynuly dvě hypotézy. Hypotéza III: Je potřeba zvýšit informovanost v oblasti výskytu Poruch příjmu potravy. Hypotéza IV: Zdravá výživa je pouze jedním z důležitých aspektů prevence. Bakalářskou práci na téma {\clqq}Možnosti primární prevence u dětí mladšího školního věku ve vztahu k problematice poruch příjmu potravy`` jsem si vybrala proto, že v poslední době je toto téma velmi aktuální a konečně se o něm začalo veřejně mluvit a zajímá mě, jaké možnosti primární prevence existují a zda jsou využívány. Food-intake disorders belong to serious health problems and their prevalence is increasing all the time. They represent serious problem in children especially because they are not expected at this age. Combating this disease is difficult. The easiest way is to prevent these food-intake disorders (Anorexia nervosa, Bulimia nervosa) by targeted primary prevention both in basic schools and in families. Theoretical part of my thesis is aimed at definition of junior school age. Next part is dedicated to the characteristics of food-intake disorders and prevention in children and youth. The last part concerns correct children´ s nutrition. The research is divided into two parts. For quantitative research the technique of e-mail questioning was used. Questions were established for basic schools in South Bohemia region. For qualitative research was used half-guided dialogue with parents of junior school age children. First aim was to chart the possibilities of primary prevention within the frame of food-intake disorders in the South Bohemia region in chosen basic schools. Further aim was to find out the parents´ opinions on problems of food-intake disorders. Both aims were fulfilled. Hypothesis I had to document that within basic schools the targeted primary prevention in junior school age children in problems of food-intake disorders is not ensured. Hypothesis II should confirm that the offer of comprehensive education for pedagogues in problems of food-intake disorders is missing. Both hypotheses were confirmed as well. From qualitative research (half -standardized dialogue) two hypotheses emerged. Hypothesis III: It is necessary to increase the informedness in sphere of food-intake disorders. Hypothesis IV: Healthy nutrition is only one of important aspects of prevention. I chose the topic for my thesis (Possibilities of primary prevention in junior school age children in relation to problems of food-intake disorders) because it is up-to-date subject and after all it started to be discussed in public. I am interested in possibilities of primary prevention, whether they exist and are used.
Klíčová slova:
Mentální anorexie; Mentální bulimie; Mladší školní věk; Poruchy příjmu potravy; Primární prevence; Výživa; Anorexia nervosa; Bulimia nervosa; Food-intake disorders; Junior school age; Nutrition; Primary prevention Citace: FITTLOVÁ, Michala. Možnosti primární prevence u dětí mladšího školního věku ve vztahu k problematice poruch příjmu potravy. České Budějovice, 2008. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/9956