Název:
Problematika zápisu francouzské gastronomie do Seznamu světového dědictví UNESCO
Překlad názvu:
Registration of the French Gastronomy in the World Heritage List by UNESCO
Autoři:
VANĚČKOVÁ, Markéta Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce Problematika zápisu francouzské gastronomie do Seznamu světového dědictví UNESCO je rozdělena do sedmi kapitol. První část je věnována představení organizace UNESCO od jejího založení po organizační strukturu a vlastní činnost. Důležitou kapitolou je problematika tzv. ``Seznamu světového dědictví``, který je veden uvedenou organizací a přiblíží procedurální aspekty zápisu a závazky, které přijímají státy, na jejichž území se zapisované položky nacházejí. Druhá část se zabývá obecně francouzskou gastronomií a její oblibou ve světě. Jádro práce tvoří představení obsahu a geneze francouzské vlády dosáhnout zápisu francouzské gastronomie na tzv. {\clq}qSeznamu nehmotného a kulturního bohatství`` a zhodnocení šancí na úspěch tohoto projektu. Součástí práce je resumé ve francouzštině a dvojjazyčný glosář.Bechelor thesis Registration of the French gastronomy in the World heritage List by UNESCO consists of seven chapters. The first part puts mind to the presentation of organisation UNESCO from its foundation to organizational structure and proper activity. The important chapter is problem of the {\clq}qWorld heritage List``, which is dealed by this organisation and it approaches procedural aspects of registration and obligations which are accepted by states on theirs area where the registration entries are situated. The second part deals with French gastronomy in general and also its popularity in the world. The heart of thesis is the presentation of content and genesis of french government to achieve the registration of french gastronomy to {\clq}qIntangible heritage list`` and evaluation of chance of success of this project. The thesis contains the summary in French and a bilingual glossary as well.
Klíčová slova:
gastronomie; Nehmotné kulturní dědictví; UNESCO; gastronomy; Intangible heritage; UNESCO Citace: VANĚČKOVÁ, Markéta. Problematika zápisu francouzské gastronomie do Seznamu světového dědictví UNESCO. České Budějovice, 2009. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Filozofická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/12596