Název:
Sledování stability derivátu glycinu s NBDCl
Překlad názvu:
Observation of Stability of Glycine-NBDCl Derivative
Autoři:
Uhlářová, Tereza ; Kubíček, Vladimír (vedoucí práce) ; Jezberová, Michaela (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2010
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] SLEDOVÁNÍ STABILITY DERIVÁTU GLYCINU S NBDCl Tereza Uhlářová Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, katedra biofyziky a fyzikální chemie Diplomová práce 2010 Souhrn Předmětem této diplomové práce bylo sledování stability derivátu glycinu s fluorescenčním derivatizačním činidlem 7-chloro-4-nitrobenzo-2-oxa-1,3-diazolem (NBD- Cl) za různých podmínek po dobu přibližně dvou měsíců. Z výsledků této práce vyplývá, že vzorky uchovávané při laboratorní teplotě podléhaly výrazným změnám v koncentraci samotného derivátu i vedlejšího produktu. Vliv světla je možné při laboratorní teplotě označit za méně významný. Za chladu (2 žC) a ve tmě dochází ke značně pomalejším změnám koncentrace derivátu glycinu s NBD-Cl i vedlejšího produktu než při uchovávaní za laboratorní teploty. Ze všech provedených pokusů lze soudit, že i při uchovávání vzorků za chladu a temna je nutná jejich chemická stabilizace.OBSERVATION OF STABILITY OF GLYCINE-NBDCl DERIVATIVE Tereza Uhlářová Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Kralove, Department of Biophysics and Physical Chemistry Diploma thesis 2010 Abstract The aim of this diploma thesis is monitoring of the chemical stability of derivative formed by glycine and fluorescent derivative, actually 7-chloro-4-nitrobenzo-2-oxa-1,3- diazole (NBD-Cl), under various conditions during approximately two months. As the obtained results show, the samples stored at laboratory temperature exhibit marked changes of concentrations of both the derivative itself and a by-product. An influence of light seems to be less important at the laboratory temperature. For the samples stored cooled (2 žC) in dark the changes in both concentrations were observed to be significantly diminished compared to the samples stored at the laboratory temperature. Based on the all performed experiments the conclusion is that regardless of the storage conditions the chemical stabilization of the samples is necessary.