Original title:
Identifikace mléčných a kolagenových pojiv používaných v barevných vrstvách uměleckých děl
Translated title:
Identification of milk and collagenous binders used in colour layers in art works
Authors:
Kofroňová, Pavla ; Hrdličková Kučková, Štěpánka (advisor) ; Čapek Adamec, Martin (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] SOUHRN Úkolem mé diplomové práce bylo zjistit, jakým způsobem ovlivňují anorganické pigmenty identifikaci kaseinové olejové tempery a klihové tempery pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionisation - Time of Flight Mass Spectrometry). Nejprve bylo potřeba připravit soubor modelových barevných vrstev temper s vybranými deseti anorganickými pigmenty. Pak metodou peptidového mapování získat hmotnostní spektra vzorků a porovnat peptidové štěpy obou temper. Nakonec bylo možné určit charakteristické peptidové štěpy pro obě proteinová pojiva v temperách a zjistit, které pigmenty nejvíce ovlivňují identifikaci kaseinu a králičího klihu touto metodou. Získané hodnoty m/z kaseinové olejové tempery a klihové tempery byly použity ke zkvalitnění a doplnění databáze referenčních proteinových pojiv, která slouží k identifikaci proteinových pojiv v uměleckých dílech na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.The task of this diploma thesis was to investigate the influence of inorganic pigments on the identification of casein oil and animal glue tempera by mass spectrometry MALDI- -TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionisation - Time of Flight Mass Spectrometry). First, it was necessary to prepare a set of model colour layers containing casein and animal glue tempera together with ten inorganic pigments. Consequently, the method of peptide mass fingerprinting was used to obtain mass spectra of the samples. Finally, it was possible to compare and determine the characteristic peptide fragments for both proteinaceous binders and find pigments that most affected the identification of casein and rabbit glue temperas. The obtained values of m/z casein oil tempera and animal glue tempera were used to improve and complete reference database of protein binders that is used to identify protein binders in works of art at the Institute of Chemical Technology in Prague.
Keywords:
casein; glue; mass spectrometry MALDI-TOF; Pigments; protein bindings; hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF; kasein; klih; Pigmenty; proteinová pojiva
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/43970