Home > Academic theses (ETDs) > Bachelor's theses > Rozdíly ve stravovacích návycích a frekvenci přijímaných potravin u klientů terapeutických komunit před léčbou a po zahájení léčby závislostí
Original title:
Rozdíly ve stravovacích návycích a frekvenci přijímaných potravin u klientů terapeutických komunit před léčbou a po zahájení léčby závislostí
Translated title:
Differences in eating habits and frequency of food received by clients of therapeutic communities before and after the initiation of treatment of addiction
Authors:
Köhlerová, Martina ; Čablová, Lenka (advisor) ; Slabá, Šárka (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku stravování uživatelů návykových látek. Cílem práce je porovnat změny ve stravovacích návycích klientů terapeutických komunit před nastoupením do léčby s následným stavem stravovacích návyků v prvním měsíci léčby a ve třetím měsíci léčby. Data byla získána v terapeutických komunitách vyplněním frekvenčních potravinových dotazníků, které sledují hmotnost klientů a spotřebu hlavních skupin potravin - obiloviny, zelenina, ovoce, mléčná výživa, maso, vejce luštěniny, sladkosti a čaj. Dotazníky byly administrovány bezprostředně po vstupu do léčby, k získání retrospektivních informací o stravování před léčbou. V další fázi byl dotazník klientům předložen v prvním měsíci léčby a posledním sledovaným obdobím byl třetí měsíc léčby. Na základě analýzy dat ze získaných dotazníků bylo zjištěno, že průměrná hmotnost u klientů léčby roste. Větší nárůst byl zaznamenán u klientek, žen a to v průměru o 2 body na škále BMI. Z dat vyplývá, že spotřeba komodit obiloviny, ovoce, mléčné výrobky a sladkosti se mezi obdobími před léčbou, v prvním měsíci léčby a ve třetím měsíci léčby snižovala. Zvýšená konzumace byla zaznamenána u komodity zelenina a čaj. U skupiny potravin maso, vejce a luštěniny se jedná o minimální změny v počtu porcí, v rámci desetin porce. Klíčová slova...This thesis focuses on the eating habits of drug users. The aim of the study is to compare changes in eating habits among clients in therapeutic communities before entering into treatment with the subsequent state of eating habits in the first month of treatment and in the third month of treatment. Data were obtained in therapeutic communities completing food frequency questionnaires, which monitor the weight of clients and consumption of major food groups - grains, vegetables, fruits, dairy products, meat, eggs, legumes, sweets and tea. Questionnaires were administered immediately after entering treatment, to obtain retrospective information on eating habits before treatment. Clients completed the questionnaire after the first and third months of addiction treatment. Based on the analysis data obtained from the questionnaires, it was found that the average weight among treatment clients grows. Larger increases were recorded for the clients, women by an average of 2 points on a scale of BMI. The data show that consumption of commodities, cereals, fruit, dairy products and sweets among the periods before treatment, in the first month of treatment and in the third month of treatment decreased. Increased consumption was observed in commodity vegetables and tea. In the group of food meat, eggs and...
Keywords:
addiction treatment; Eating habits; food frequency questionnaire; therapeutic community; frekvenční potravinový dotazník; léčba závislostí; Stravovací návyky; terapeutická komunita
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/83149