Original title:
DRŽENÍ DIET JAKO PŘEVAŽUJÍCÍ ZPŮSOB STRAVOVÁNÍ DNEŠNÍCH ŽEN
Translated title:
DIET LIKE A PREDOMINATE WAY OF WOMEN FEEDING NOWADAYS
Authors:
BORŮVKOVÁ, Eliška Document type: Bachelor's theses
Year:
2007
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Abstrakt Držení diet jako převažující způsob stravování dnešních žen. Bakalářská práce shrnuje základní informace o nejpopulárnějších dietách a o problematice zdravé výživy. Teoretická část je zaměřena na základní informace o dietách a výživě. Zmiňuji se zde, jak se diety vyvíjely a jaké diety jsou nejpopulárnější. Nelze říci, že všechny populární diety mají nutriční nedostatky. Zdravotní rizika se zvyšují se stupněm přísnosti a množstvím potravin, které jsou ze stavy vyloučeny. U většiny je třeba používat potravinové doplňky. Mezi nejčastější patří Atkinsova dieta, zónová dieta, dělená strava, dieta podle krevních skupin, vegetariánství, zelná polévka, nízkoenergetické bílkovinné diety, hladovky a zázračné prostředky. Dále se zaměřuji na to, jak by měla vlastně správná výživa vypadat, protože to je jeden z nejdůležitějších rizikových faktorů u mnoha onemocnění. Ideální je pravidelná, pestrá strava a vhodný, přiměřený výběr potravin, který je zakotven ve výživových doporučeních v podobě potravinové pyramidy. V praktické části jsou pak prezentovány výsledky výzkumu zaměřeného na výše zmíněnou problematiku. Výzkumná část práce, realizovaná formou dotazníků, se věnuje způsobu stravování dnešních žen, vnímání vlastního těla a nadměrného přemýšlení o jídle. Výzkum dokládá, že u většiny žen držení diet a nadměrné přemýšlení o jídle nepřevažuje nad normálním způsobem stravování, což ale neznamená, že by dnešní ženy jedly zdravě, naopak. Výsledky spíše ukazují, že ženy, které více přemýšlí o jídle a snaží se jist dietně, jedí více zdravě než ostatní, vyplývá to především u otázek, které se týkaly výběru potravin. Tyto ženy si vybírají především celozrnné pečivo, nízkotučné a odtučněné mléčné výrobky, objevuje se tu i zvýšený příjem zeleniny a ovoce. Ale i u těchto žen nacházíme chyby ve výživě a to především, nízký příjem obilovin, mléčných výrobků a vynechávání jídla v dopoledních hodinách, nebo naopak vynechávání večeře a čímž se prodlužuje doba hladu. Celkové výsledky dokazují, že dnešní ženy konzumují malé množství obilovin, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny. Nedostatek těchto potravin může vést ke sníženému množství vitamínů, minerálů a vlákniny, což může mít závažné zdravotní komplikace. Abstract Diet like a predominate way of women feeding nowadays This bachelor essay summarises the basic information about the most popular dieting methods and the problems associated with healthy eating. The theoretical part of the essay focuses on the basic information about dieting and healthy eating. The origin of dieting methods is mentioned, together with the most popular methods used. It cannot be said that all popular dieting methods are nutritionally deficient. Health risks increase with the level of strictness, and the number of foodstuffs that are excluded. With many it is necessary to use food supplements. The most common include Atkinson Diet, zone diet, portioned diet, diet based on blood group, vegetarianism, cabbage soup, low caloric diets, starvation and super diets. Further, there is a focus on what healthy eating should actually include, as unhealthy diet is one of the most important risk factors in acquiring illness. Ideal diet is regular, rich and suitably balanced in the choice of foodstuffs, which is based on the eating recommendation in the form of a food pyramid. The practical part, presents the research findings in relation to the issue mentioned above. The research part of the essay, carried out using questionnaires, is concerned with the eating patterns of contemporary women, the perception of their body and preoccupation with food. Research findings suggest that dieting and preoccupation with food does not prevail over general patterns of eating in most women, however that does not mean that contemporary women have a healthy diet, on the contrary. Findings rather tend to point out that women who think more about food, and do diet, have a healthier patterns of eating than others, it follows mainly from the questions regarding choice of foodstuffs. These women tend to choose mainly wholegrain bread, skimmed and low fat milk products, with the intake of more vegetable and fruit. However, even with these women we find discrepancy in their healthy diets, first of all low intake of whole grain, milk products and missing meals during later morning hours, or on the other hand missing super, which prolongs the time of hunger. Overall findings demonstrate that women consume small amount of whole grain, milk products, fruit and vegetables. Lack of these foodstuff could lead to the reduction of the amount of vitamins, minerals, and fibre in the body, which could have serious health complication.
Keywords:
food pyramid; healthy eating; need energy; quantitative research; the most popular dieting methods; kvantitativní výzkum; nejpopulárnější diety; potřeba energie; pyramida výživy; výživa Citation: BORŮVKOVÁ, Eliška. DRŽENÍ DIET JAKO PŘEVAŽUJÍCÍ ZPŮSOB STRAVOVÁNÍ DNEŠNÍCH ŽEN. České Budějovice, 2007. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/6885