Original title:
Místní potraviny a trvale udržitelné zemědělství: Příklad komunitou podporovaného zemědělství
Translated title:
Local Food and Sustainable Agriculture: The Example of Community Supported Agriculture
Authors:
Strnadel, Štěpán ; Jančák, Vít (advisor) ; Čapkovičová, Andrea (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2013
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá konceptem komunitou podporovaného zemědělství, který je specifickou formou lokální potravinové sítě. V teoretické rovině je koncept zasazen do širších souvislostí vývoje zemědělství, zemědělsko-potravinového systému a jeho globalizace, trvale udržitelného zemědělství a lokálních potravinových sítí. Kritická rešerše se dále zaměřuje na zhodnocení přínosů lokálních potravinových sítí uváděných v odborné literatuře. Nejčastěji zmiňované přínosy lokálních potravinových sítí lze zařadit do oblasti životního prostředí; potravinové bezpečnosti; zdraví obyvatel a kvality potravin; a ekonomického a regionálního rozvoje. V praktické části byl metodou strukturovaných rozhovorů proveden kvalitativní výzkum, jehož předmětem byli vybraní ekologičtí zemědělci zapojení do komunitou podporovaného zemědělství. Cílem výzkumu bylo stanovení charakteristik projektů komunitou podporovaného zemědělství z pohledu zapojených zemědělců a jimi uváděných přínosů spojených s touto formou distribuce. Ve srovnání s ostatními formami distribuce jsou přínosy komunitou podporovaného zemědělství dle dotazovaných zemědělců jistota odbytu, finanční částka na sezónu předem a vyšší míra osobního kontaktu se spotřebiteli. klíčová slova: komunitou podporované zemědělství, lokální potraviny, průmyslové...This bachelor thesis is focused on the community supported agriculture concept, which is a specific form of local food network. In the theoretical part of the work, the concept is set in the context of agriculture and agri-food system evolution, globalization of food production and consumption, sustainable agriculture and local food networks. Further interest is focused on evaluation of the benefits of local food networks which are mentioned in literature. The positive impacts of local food networks most frequently mentioned are classified in the environmental area, food security, health and food quality as well as economical and regional development. The practical part of the thesis is based on qualitative research, where structured interviews method was used. The interviews were made with selected organic farmers - members of community supported agriculture. The aim of the research is to explore the characteristics of concrete community supported agriculture projects from ivolved farmers' perspective and the benefits gained by participation in community supported agriculture. In comparison with other distribution channels, questioned farmers are mentioning the following benefits: secured sales, financial support in the beginning of season and stronger relation with consumers. key words: community...
Keywords:
community supported agriculture - local food - industrial agriculture - sustainable agriculture - globalization - local food networks - Czech Republic; komunitou podporované zemědělství - lokální potraviny - průmyslové zemědělství - trvale udržitelné zemědělství - globalizace - lokální potravinové sítě - Česko
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/56378