Original title:
Vývoj HPLC metody pro stanovení vitaminu E v přípravku geladrink
Translated title:
HPLC Method Development for Determination of Vitamin E in Geladrink Preparation
Authors:
Švestková, Petra ; Šatínský, Dalibor (advisor) ; Chocholouš, Petr (referee) Document type: Rigorous theses
Year:
2010
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Byla vyvinuta HPLC metoda pro stanovení obsahu vitaminu E acetátu v přípravku Geladrink Forte práškový nápoj - ananas. Metoda je založena na využití kolony Chromolith Performance RP-18e (100 x 4,6 mm) a UV detekce p_i 290 nm. Vitamin E acetát byl separován v přítomnosti tokolu jako vnitřního standardu od matrice přípravku. Byla využita izokratická eluce mobilní fází methanol:voda (98:2), pr_toková rychlost mobilní fáze byla 1,5 ml/min. Měření probíhalo p_i 30 řC. Systém umožnil úspěšnou separaci v čase pod 5 min. Retenční _as tokolu byl 2,337 min a vitaminu E acetátu 4,271 min. Rozlišení chromatografických píků tokolu a vitaminu E acetátu bylo 7,515. Metoda byla dále využita pro analýzu vitaminu E acetátu v přípravku Chondrotin - MSM 2600. Stanovené koncentrace vitaminu E acetátu byly přepočítány na obsah vitaminu E, který deklaruje výrobce. Klíčová slova: vitamin E acetát, HPLC, Geladrink, Chondrotin - MSM 2600A HPLC method was developed for the determination of content of vitamine E acetate in preparation Geladrink Forte pulverized drink - pineapple. The method is based on using Chromolith Performance RP-18e column (100 x 4.6 mm) and UV detection at 290 nm. The vitamine E acetate was separated in the presence of internal standard tocol from ballast matrix. It was used isocratic elution of the mobile phase methanol:water (98:2) at a flow-rate of 1.5 ml/min. There was temperature 30 řC during the measurement. The system enabled successful separation in time less than 5 min. The retention time of tocol was 2.337 min and the retention time of vitamine E acetate was 4.271 min. The chromatographic resolution between tocol and vitamine E acetate was 7.515. The method was applied to analysis of vitamine E acetate in preparation Chondrotin - MSM 2600. Developed concentrations of vitamine E acetate were re-count on content of vitamine E that the producer declared. Keywords: vitamine E acetate, HPLC, Geladrink, Chondrotin - MSM 2600
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/25223