Original title:
Aplikace systému HACCP ve společnosti "MADETA a. s."
Translated title:
The Application of the HACCP System in the Company "MADETA a. s."
Authors:
KAZILOVÁ, Lucie Document type: Master’s theses
Year:
2007
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem této práce bylo zevrubně prozkoumat existující systém HACCP ve společnosti MADETA a.s. a vyhodnotit, zda společnost vhodně vyhodnocuje potenciální nebezpečí a nalézt efektivnější přístup k zabránění rizika. Pozornost byla soustředěna na oblast příjmu a pasterizace mléka a dále na výrobu zakysaných výrobků. Během průzkumu současného stavu a podmínek pro systém HACCP autorka vykonala několik zkoušek, které ověřovaly funkčnost nastavení vybraných procesů ve výrobě (např. pasterace). Stěžejním výzkumem bylo provedení simulace porušení chladícího řetězce výrobku. Výrobky (Jihočeské kefírové mléko 1,5%) byly vystaveny rozdílným teplotám po odlišnou dobu. Během těchto testů byly pozorovány: teplotní, fyzikální (pH) a mikrobiologické změny inkubovaných výrobků. V závislosti na výsledcích vykonaných pokusů je možné tvrdit, že systém HACCP je ve společnosti MADETA a.s. vhodně nastaven (i když autorka upozorňuje na slabší místa a řeší je). Dále i v případě když nastanou podmínky provedené simulace, výrobek lze považovat za bezpečný.The aim of this work was to go thoroughly throw the already existing HACCP system in the company and to evaluate if the hazard is treated in a good way and to find other more effective approach to prevent the hazard. An effort was focused on the primary processing milk and on the process of the treatment of acidified milk products. While investigating current condition the author has made several experiments focusing on the settled conditions of important process in the production (for ex. pasteurization). Chemical, physical, qualitative and microbial properties were observed on a concrete diary product. The main investigation {--} the simulation of disturbance of the cooling chain - was performed where products were exposed to various temperatures for various time periods. During this test were observed: the temperature, pH and microbial changes in exposed products. Due to results form all observations that where performed in this research its possible to proclaim that the HACCP system is settled in a good way and even if above mentioned situation happen the product is safe.
Keywords:
acidified milk product; Critical Control Point; food safety; hazard; microbial test (presence of mildews; pasteurization; yeasts and coli bacteria); kritický kontrolní bod; kvasinek a koli bakterií); kysaný mléčný produkt; mikrobiologický test (přítomnost plísní; pasterace; riziko; zdravotní nezávadnost Citation: KAZILOVÁ, Lucie. Aplikace systému HACCP ve společnosti "MADETA a. s.". České Budějovice, 2007. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/2944