Original title:
Faktory působící na pitnou vodu: srovnání balené vody s obecním vodovodem
Translated title:
Bottled versus tap water: factors influencing drinking water
Authors:
Bayer, Jakub ; Bártová, Jiřina (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2009
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Práce posuzuje faktory ovlivňující kvalitu vody v obecním vodovodu s faktory působícími na balenou pitnou vodu; voda z obecního vrtu v malé obci je srovnávána s balenou vodou Dobrá voda, tzn. jedná se o srovnání dvou hlubinných vrtů ze dvou podobných hydrogeologických lokalit společně s rešeršním zpracováním výsledků prací shrnujících možnou kontaminaci balené pitné vody. Součástí práce je i zhodnocení působení faktorů podporujících eluaci škodlivin z plastových obalů. Vrty ze kterých je čerpána voda pro výrobu balené vody i voda pro zásobování obce Bílsko jsou umístěny v lokalitě s podobným hydrogeologickým podložím. Cílem je zhodnocení současného přístupu obyvatel k pitné vodě, často vedoucímu k plošné konzumaci balené pitné vody v některých domácnostech.This study compares factors influencing tap drinking water compared by those enviromental factors affecting bottled water. Local village water well is compared by bottled water Dobrá voda. Problems are supported by worldwide background research evaluating bottled water contamination and toxic substances leach from plasticizers. This comparaion weights possible contaminants of tap water and bottled water drawn from alike hydrogeologic regions. Borehole in Bilsko village and bore Dobrá voda is located in similar hydrogeologic area supossing identical composition of soil and therefore similarity in water mineral and toxic content. Data obtained from others studies are evaluated with respect to our own findings. Aim of the study is a review of current trend and circumstances affecting consummation of bottled water in the household.
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/18894