Original title:
Obsah jodu ve vejcích
Translated title:
Iodine content in eggs
Authors:
MIKULOVÁ, Magda Document type: Master’s theses
Year:
2007
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo sledování obsahu jodu ve vaječném žloutku konzumních vajec a zhodnocení jejich významu jako zdroje jódu v lidské výživě. Celkem byl jód stanoven ve žloutku 189 vajec z velkochovů a 210 vajec z malochovů. V porovnání s velkochovy obsahovala vejce z malochovů přibližně 3,2 krát méně jódu. Vejce z velkochovů se podílejí na pokrytí denní potřeby jódu dospělého člověka z 2 {--} 25% a vejce z malochovů jen z 0,4 {--} 12%. Obsah jódu ve vejcích závisí na jeho denním příjmu a na vlivu snáškového období. Koncentrace jódu ve vejcích byla stanovena spektrofotometrickou metodou založenou na Sandell-Kolthoffově reakci.The aim of diploma work was contents supervision iodine solution in egg yolk in the consumer eggs and evaluates importance of eggs as an iodine source in human nutrition. In total, iodine content was determined in the yolk of 189 eggs (large flocks) and 210 eggs (small flocks). There were 3,2 times lower of iodine content in the egg yolk from small flocks compare to eggs from large flocks. Eggs from large flocks cover 2 - 25% and from small flocks only 0,4 {--} 12% of the daily iodine requirement in adults. Iodine content in eggs depends on daily iodine intake and the effect of laying cycle. Egg iodine concentration was determined by spectrophotometric metod based on the Sandell-Kolthoff reaction (Bednář a kol. 1964).
Keywords:
hens; iodine; large flocks; small flocks; jód; malochovy; slepice; velkochovy Citation: MIKULOVÁ, Magda. Obsah jodu ve vejcích. České Budějovice, 2007. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/2949