Original title:
Účtování v maloobchodní organizaci zabývající se prodejem potravinářského zboží a výrobou produktů studené kuchyně
Translated title:
Retail Accounting Dealing With Sale Groceries and Producing Delicatessen
Authors:
NOVÁČKOVÁ, Alena Document type: Bachelor's theses
Year:
2007
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na specifika účetnictví maloobchodní jednotky zabývající se výrobou a prodejem potravinářského zboží. Cílem této práce je identifikovat tyto specifika, které se vyznačují hlavně dobou trvanlivosti, která se promítá do účtování o zásobách a do problematiky evidence zásob, která je v tomto oboru nejdůležitější a dále pak promítání do daňové oblasti. Teoretická část se zabývá historií a současností účetnictví, jeho podstatou a funkcemi. Dále pak oblastí zásob, která je velice náročná a potřebná. Jsou zde různé způsoby účtování, pořizování a oceňování zásob. Praktická část je věnována účetnictví konkrétní maloobchodní jednotky. Dále pak její popis, systém zpracování účetnictví, dlouhodobý hmotný majetek a zásoby. Zásoby zabírají značnou část práce, protože jejich evidence je náročná a nezbytně nutná. V obchodě s potravinářským zbožím jsou zvláštností hlavně velký sortiment a obrat zboží, který vyžaduje přesnou a jednoduchou evidenci. Stěžejní oblastí v této podnikatelské činnosti je tedy evidence zásob. Při evidenci zásob by se měla používána metoda, co nejméně závislá na obratu a sortimentu skladových položek. Bachelor thesis is focused on retail accounting specificity concerning sale groceries and producing delicatessen. The aim of this work is the identification of specificity which defines mainly expiration date, which shows stocks accounting, problem of stocks record and tax problems. Theoretical part deals with the accounting history and present time, its gist and functions, with stocks recording which is very demanding and useful. There are various ways of stocks accounting, acquisition and evaluation. Practical part is aimed at particular retail accounting, its description, processing system of accounting long term property and stocks. Stocks include great part of this thesis, because its record is demanding and needed. In retail with grocery specialties, big range and high turnover of goods are essentials exact and simple stocks recording. By delicatessen production the producer guarantees specifics of groceries mostly 24 hours. It means that all of production must be dispatched in the same day. If not it can get to big losses which decrease profit. The internal part of business is stocks recording. By stock recording a method which does not depend on turnover and assortment of store items should be used. The great part of stock recording forms goods overevaluation, in case, expiration date finish off.
Keywords:
Accounting; evaluation; groceries; inventories; purchase price; retail; selling price; stock recording; evidence zásob; maloobchod; nákupní cena; oceňování; potraviny; prodejní cena; zásoby; Účetnictví Citation: NOVÁČKOVÁ, Alena. Účtování v maloobchodní organizaci zabývající se prodejem potravinářského zboží a výrobou produktů studené kuchyně. České Budějovice, 2007. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/8640