Home > Academic theses (ETDs) > Bachelor's theses > Vyhodnocení vybraného souboru starých a krajových odrůd jarních pšenic (Triticum aestivum L. a Triticum dicoccum Schuebl.)
Original title:
Vyhodnocení vybraného souboru starých a krajových odrůd jarních pšenic (Triticum aestivum L. a Triticum dicoccum Schuebl.)
Translated title:
THE EVALUATION OF SELECTED OLD AND REFIONAL VARIETY OF SPRING WHEAT (TRITICUM AESTIVUM L. A STITICUM DICOCCUM SCHUEBL)
Authors:
JANČÍKOVÁ, Lucie Document type: Bachelor's theses
Year:
2007
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato práce se zabývá vyhodnocením vybraných morfologických, biologických a hospodářských vlastností souboru starých a krajových odrůd. Cílem bylo nalézt genotypy s vysokým obsahem proteinu v zrnu a navrhnout odrůdy vhodné pro konzervaci genetických zdrojů {\clqq}on farm``. Z genových zdrojů Genové banky při VÚRV Praha-Ruzyně byl vybrán sortiment 42 odrůd starých a krajových odrůd pšenice seté a 10 odrůd pšenice dvouzrnky (Triticum diccocum Schuebl), u kterých je předpoklad vysokého obsahu proteinu v zrnu. K hodnocenému souboru bylo přidáno také 10 moderních odrůd. Bylo potvrzeno, že obsah proteinu je u krajových odrůd pšenic zpravidla vyšší než u moderních šlechtěných odrůd, a mohou proto dosáhnout vysoce kvalitní produkce, i když na nižší výnosové úrovni. To je vhodné pro hospodaření se sníženými vstupy, tzv. ekologické zemědělství.The Bachelor's Thesis deals with evaluation of selected morphological, biological and economical features of the old cultivars and land races complex. The purpose was to find the genotype with high content of protein in a grain and suggest the cultivars convenient for genetic resources {\clqq}on farm``. From the genetic resources of the Gene bank at Research Institute of Crop Production (VÚRV) Prague {--} Ruzyně was selected the assortment of 42 old cultivars and land races of wheat and 10 emmer wheat varieties (Triticum diccocum Schuebl) which are supposed to be rich in high content of protein in a grain. The evaluated complex was added by 10 modern cultivars as well. The fact that the protein content in land races of wheat is ordinarily higher than the protein content in modern breeded varieties has been confirmed. Therefore, the varieties mentioned above may achieve very goodquality production, even though on a lower yield level. It is appropriate for low-input farming, so-called organic farming.
Keywords:
crude protein content.; evaluation of varietes; hodnocení odrůd; obsah hrubého proteinu. Citation: JANČÍKOVÁ, Lucie. Vyhodnocení vybraného souboru starých a krajových odrůd jarních pšenic (Triticum aestivum L. a Triticum dicoccum Schuebl.). České Budějovice, 2007. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/5706