Original title:
Analýza organických příměsí v historických maltových materiálech
Translated title:
Analysis of organic additives in historical mortars
Authors:
Křížová, Iva ; Čabala, Radomír (advisor) ; Hynek, Radovan (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] - 3 - Abstrakt Úkolem této diplomové práce bylo posoudit možnosti identifikace proteinových a lipidových aditiv, jakými jsou například krev, želatina, tvaroh, sádlo nebo vejce, v modelových vzorcích vápenných malt metodou Ramanovy spektroskopie a plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Podařilo se zjistit, že Ramanovou spektroskopií lze určit přítomnost organických aditiv od řádu jednotek hmotnostního procenta. Pomocí plynové chromatografie lze detekovat lipidové aditivum dokonce již od řádu setin hmotnostního procenta. Proteinová aditiva lze ale touto metodou jednoznačně rozlišit až od řádu jednoho hmotnostního procenta.- 4 - Abstrakt The aim of this diploma thesis was to determine the possibility of identifying the protein and lipid additives, such as blood, gelatine, curd, lard and eggs, in the model samples of lime based mortars using Raman spectroscopy and gas chromatography- mass spectrometry. It was proved that the method of Raman spectroscopy can determine the presence of organic additives in the order of one weight percent. The gas chromatography enables to detect lipid additives from the order of hundredths weight percent. Unambiguous resolution of protein additives can be done in the samples with the concentrations up to the order of one weight percent of the additives.
Keywords:
gas chromatography; historical mortars; organic additves; vibrational spectroscopy; historické malty; organická aditiva; plynová chromatografie; vibrační spektroskopie
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/41446