Original title:
Mezisektorová spolupráce v oblasti CSR: případová studie Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj
Translated title:
Cross-Sectoral Cooperation in the Field of CSR: A Case Study of the Food Bank for Prague and Central Bohemia
Authors:
Tomanová, Karolína ; Legnerová, Kateřina (advisor) ; Muhič Dizdarevič, Selma (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Předkládaná diplomová práce se zabývá mezisektorovou spoluprací v oblasti společenské odpovědnosti korporací (CSR). Toto téma zkoumá na případové studii Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj a potravinových řetězců, které s ní navázaly spolupráci. Empirický výzkum proběhl formou počátečního terénního výzkumu, rozhovorů a analýzy webových stránek a dalších dostupných dokumentů. Cílem práce je seznámit s málo prozkoumanou problematikou potravinových bank a CSR, které si kolem nich potravinové řetězce vytváří. Zabývá se typy spolupráce vyskytujícími se v tomto vztahu a jejich dynamikou. Dále zkoumá motivace řetězců ke spolupráci a hodnocení vzájemné spolupráce jak z jejich strany, tak také ze strany potravinové banky jakožto zástupce neziskového sektoru. Práce může sloužit jako inspirace k dalšímu zkoumání tématu potravinových bank či mezisektorové spolupráce, která zapojuje hlediska subjektů z obou spolupracujících sektorů, což je skutečnost, která bývá ve výzkumu mnohdy opomíjena. Klíčová slova: Mezisektorová spolupráce, společenská odpovědnost firem, potravinová banka, plýtvání potravinami, nezisková organizace.This diploma thesis deals with cross-sectoral cooperation in the field of corporate social responsibility (CSR). This topic is researched using a case study of the Food Bank for Prague and Central Bohemia and food chains that have established a cooperative partnership with the organization. Empirical research took the form of an initial fieldwork, interviews, and analysis of websites and other available documents. The thesis aims to introduce the insufficiently- explored issue of food banks and CSR that is created around them by food chains. First, it deals with the types of cooperation that occur within these relationships and proceeds to explore their dynamics. Furthermore, it examines the motivations of chains for cooperation and the appraisal of mutual cooperation both on their part as well as the part of the food bank, a representantive of the non-profit sector. The thesis can serve as an inspiration for further research on the topic of food banks or cross-sectoral cooperation that would involve perspectives of entities from both cooperating sectors as this represents a fact that is often overlooked in research. Keywords: Cross-sectoral cooperation, corporate social responsibility, food bank, food wasting, non-profit organization.
Keywords:
corporate social responsibility; Cross-sectoral cooperation; food bank; food wasting; non-profit organization; Mezisektorová spolupráce; nezisková organizace; plýtvání potravinami; potravinová banka; společenská odpovědnost firem
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/151427