Original title:
Rozlišení různých druhů vajec pomocí hmotnostní spektrometrie
Translated title:
Differentiation of different types of eggs by mass spectrometry
Authors:
Švárová, Markéta ; Kučková, Štěpánka (advisor) ; Rusek, Martin (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo rozlišit ptačí druhy na základě očekávaného rozdílného proteinové složení vajec a jejich jednotlivých složek pomocí hmotnostní spektrometrie. Získané výsledky by eventuelně mohly být využity pro identifikaci živočišného původu vaječných materiálů používaných v uměleckých dílech. Pro výzkum byly odebrány a usušeny části vajíček (žloutek, bílek a míchanice) devíti dostupných druhů ptáků - bažanta obecného (Phasianus colchicus), husy domácí (Anser anser domesticus), kachny domácí (Anas platyrhynchos domesticus), kachny pižmové (Cairina moschata), kura domácího (Gallus gallus f. domestica) - čtyři různé vzorky, křepelky japonské (Coturnix japonica), nandu pampového (Rhea americana), orebice rudé (Alectoris rufa) a perličky kropenaté (Numida meleagris). Vzorky byly štěpeny enzymem trypsinem a pomocí metody ZIP-TIP připraveny pro měření hmotnostní spektrometrií MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization - Time of Flight). Naměřená data byla následně vyhodnocena analýzou hlavních komponent (Principal Component Analysis - PCA). Použitými metodami bylo zjištěno, že lze rozlišit většinu ptačích druhů podle žloutků (s přibližně 95% úspěšností) a více než polovinu druhů podle bílků (s úspěšností asi 83 %) a směsi bílku se žloutkem (s úspěšností kolem 80 %). V rámci této...The aim of the diploma thesis was to distinguish bird species based on the expected different protein composition of eggs and their individual components using mass spectrometry. The obtained results could be possibly used to identify the animal origin of egg materials used in works of art. For the research, components of the eggs (yolk, egg white and their mixture) of nine available bird species were collected and dried - pheasant (Phasianus colchicus), domestic goose (Anser anser domesticus), domestic duck (Anas platyrhynchos domesticus), muscovy duck (Cairina moschata), chicken (Gallus gallus f. domestica) - four different specimens, Japanese quail (Coturnix japonica), pampas rhea (Rhea americana), red ore (Alectoris rufa), speckled guinea fowl (Numida meleagris). The samples were digested by the enzyme trypsin and prepared using ZIP-TIP for the next measurements by MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption / Ionization - Time of Flight) mass spectrometry. The obtained data were evaluated by Principal Component Analysis (PCA). The used method showed that the most bird species can be distinguished by yolks (with an approximately 95% success rate) and more than half of the species by egg white proteins (success rate 83%) and by the egg white and yolk mixtures (success rate 80%). Two samples of...
Keywords:
birds; distinguishing of animal species; eggs; mass spectrometry; Principal Component Analysis; analýza hlavních komponent; hmotnostní spektrometrie; ptáci; rozlišení živočišných druhů; vejce
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/150520