Název:
Výživa klientů fitness center se zaměřením na příjem bílkovin a hořčíku
Překlad názvu:
Fitness center clients nutrition focused on protein and magnesium intake
Autoři:
Pajič, Barbora ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Petráková Doležalová, Radka (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá důležitostí bílkovin a hořčíku ve stravě rekreačních návštěvníků fitness center. Velmi častým jevem je v sektoru fitness nadměrný příjem bílkovin na úkor ostatních makronutrientů. Hořčík je důležitým prvkem pro regeneraci svalů a jeho deficit může mít negativní vliv na redukci hmotnosti a nabírání svalové hmoty, vede k únavě a křečím, se kterými se setkává nejeden sportovec. Jelikož se návštěva fitness centra stává v dnešní době čím dál víc populární, je důležité, aby sportovci nepodléhali klamavým a matoucím informacím z internetu a hledali ověřené zdroje. Cílem diplomové práce bylo porovnat stravovací zvyklosti, zejména příjem bílkovin a hořčíku, u dvou skupin osob rozdělených dle četnosti tréninků ve fitness centru. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá výživou ve fitness odvětví obecně, více pozornosti je ale zaměřeno na bílkoviny a hořčík. Pro praktickou část práce byl zvolen kvantitativní výzkum pomocí dotazníkového šetření. Výzkumu se účastnilo celkem 30 respondentů rozdělených na dvě skupiny - sportovce a nesportovce. Za nesportovce byli považováni ti, kteří mají dva a méně tréninků týdně, sportovci trénují třikrát týdně a častěji. Hlavní část dotazníku představoval arch pro záznam čtyřdenní stravy a pitného režimu. Získaná...The diploma thesis deals with the importance of protein and magnesium in the diet of recreational visitors to fitness centers. Excessive protein intake at the expense of other macronutrients is a very common phenomenon in the fitness sector. Magnesium is an important element for muscle regeneration and its deficiency can have a negative effect on weight reduction and muscle gain, leading to fatigue and cramps, which many athletes encounter. As visits to the fitness center become more and more popular nowadays, it is important that athletes are not subject to misleading and confusing information from the internet and look for proven sources. The aim of the diploma thesis was to compare eating habits, especially protein and magnesium intake, in two groups of people divided according to the frequency of training in the fitness center. This work is divided into theoretical and practical part. The theoretical part deals with nutrition in the fitness industry in general, but more attention is focused on proteins and magnesium. Quantitative research using a questionnaire survey was chosen for the practical part of the work. A total of 30 respondents participated in the research, divided into two groups - athletes and non-athletes. Non-athletes were considered to be those who have two or fewer workouts per...
Klíčová slova:
bílkoviny; hořčík; sportovci; výživa ve fitness; athletes; magnesium; nutrition in fitness; proteins