Název:
Separace žaludečních aspartátových proteas pomocí afinitní chromatografie
Překlad názvu:
The Separation of Gastric Aspartic Proteases Using Affinity Chromatography
Autoři:
Frýdlová, Jana Typ dokumentu: Rigorózní práce
Rok:
2010
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Lidská žaludeční šťáva obsahuje zejména aspartátové proteasy - pepsin A a pepsin C. Oba pepsiny jsou produkovány v žaludeční sliznici jako inaktivní pepsinogeny (pepsinogen A a pepsinogen C), které se liší svými fyzikálně-chemickými a imunologickými vlastnostmi. Oba pepsinogeny obsahují několik izozymogenů. K aktivaci pepsinogenů na příslušné pepsiny dochází v kyselém prostředí žaludku. Hladiny pepsinogenů v krevním séru odrážejí morfologický a funkční stav žaludeční sliznice. Již mnoho let je pozorována souvislost mezi hladinami lidských pepsinogenů a některými žaludečními onemocněními (např. rakovinou žaludku, gastritidou). Z diagnostického hlediska je významný především vzájemný poměr pepsinogenu A a pepsinogenu C nejen v žaludeční sliznici, ale také v krevním séru. Pacienti s rakovinou žaludku nebo s atrofickou gastritidou mají významně snížený poměr pepsinogenu A a pepsinogenu C v krevním séru oproti zdravým jedincům. Během žaludečních onemocnění dochází také ke změnám zastoupení jednotlivých izozymogenů. Určení těchto změn by proto mohlo být významné pro včasnou diagnostiku zmíněných onemocnění. Téma dizertační práce je součástí projektu zabývajícího se zejména vypracováním metody pro separaci žaludečních aspartátových proteas, která by byla vhodná pro sledování jejich změn během zmíněných...Human gastric juice contains mainly aspartic proteases - pepsin A and pepsin C. Both pepsins are produced by gastric mucosa as inactive pepsinogens (pepsinogen A and pepsinogen C) that differ in their physico-chemical and immunological properties. Both pepsinogens consist of molecular variants, isozymogens. Pepsinogens are activated to the corresponding pepsins in the acidic environment of the gastric lumen. The levels of pepsinogens in serum reflect the morphological and functional status of gastric mucosa. The levels of pepsinogens are associated with gastric diseases (e.g. gastric cancer, gastritis). For a diagnostic purpose, the ratio of pepsinogen A to pepsinogen C not only in the gastric mucosa but also in serum is relevant. The gastric cancer patients or the atrophic gastritis patients have significantly lower ratio of serum pepsinogen A to pepsinogen C in comparison with the healthy subjects. In addition, proportion of individual isozymogens reflects the type of the gastric disease. Determination of changes in pepsinogen levels could be useful for early diagnostics of gastric diseases mentioned above. A subject of this Ph.D. thesis is a part of a long-term investigation that focuses on the elaboration of methods for the separation of gastric aspartic proteases that would be suitable for...