Original title:
Hodnocení variability proteinů mezi orgány druhu Solanum tuberosum L.
Translated title:
Evaluation of protein variability among plant organs of Solanum tuberosum L.
Authors:
ŠMÍDOVÁ, Michaela Document type: Master’s theses
Year:
2007
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce bylo sledování změn obsahu proteinů v hlízách bramboru hlíznatého (Solanum tuberosum L.) v průběhu vegetace a vývoje hlíz. Změny byly sledovány modelově na dvou vybraných odrůdách s rozdílným stupněm ranosti {--} Adora (velmi raná) a Bionta (polopozdní). Rostliny byly pěstovány v polních podmínkách na stanovišti v Českých Budějovicích (380 m n. m.). Odběry hlíz pro analýzy byly prováděny v pravidelných intervalech a byly sledovány následující parametry: průměrná hmotnost hlízy, obsah sušiny, obsah hrubých proteinů a obsah čistých proteinů. Výsledky analýz poskytly přehled o změnách množství proteinů během vývoje rostlin, obsah proteinů byl sledován i v jednotlivých vrstvách hlízy.The aim of the contritbution was to study potato (Solanum tuberosum L.) tuber protein concentration during growing season in dependence on actual ontogenesis stage of the potato plant. The changes in tuber protein concentration were studied on two potato cultivars - Adora (very early maturing) and Bionta (late maturing). The trial was established under field conditions on the site České Budějovice (380 m). Continuous ore sampling was aimed at following parameters evaluation: average tuber weight, dry matter concentration, crude protein concentration and protein concentration. Early maturing cultivar Adora showed rapid increasing of biomass from the start of ontogenesis and at the same time rapid decreasing of nitrogen compounds and pure protein concentration. The late maturing cultivar Bionta showed much more slow formation of biomass however the decreasing of nitrogen compounds and pure protein concentration was also recorded. Significant effect of ontogenesis stage on crude as well as pure protein concentration was evaluated. Significant effect on crude and pure protein concentration had also cultivar.
Keywords:
potato; protein; tuber; brambor hlíznatý; Hlíza; patatin; protein Citation: ŠMÍDOVÁ, Michaela. Hodnocení variability proteinů mezi orgány druhu Solanum tuberosum L.. České Budějovice, 2007. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/2976