Název:
Problematika výživy u pacientů s atopickým ekzémem
Překlad názvu:
Issues relating to nutrition in patients with atopic dermatitis
Autoři:
Krejčí, Lenka ; Humlová, Zuzana (vedoucí práce) ; Meisnerová, Eva (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá problematikou atopického ekzému, což je neinfekční chronické zánětlivé onemocnění kůže, jehož prevalence stále narůstá a může významně ovlivnit kvalitu života nejen pacienta, ale i jeho rodiny. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá etiologií a patogenezí atopického ekzému, jeho prevencí, rizikovými faktory pro jeho vznik a vhodnou výživou pro pacienty s atopickým ekzémem. Dále jsou zde zahrnuty způsoby diagnostiky atopického ekzému, epidemiologie a prevalence tohoto onemocnění, možné komplikace, které se u pacientů mohou vyskytnout a jednotlivé způsoby léčby a zásady péče o atopickou pokožku. Hlavním cílem praktické části bylo zmapovat, zda strava ovlivňuje projevy atopického ekzému u dotazovaných dospělých pacientů, jak byla tato skutečnost prokázána a zjistit, zda existuje vztah mezi rozsahem postižení kůže atopickým ekzémem a sílou vnímání omezení, která při denních činnostech onemocnění pacientům přináší. Data pro vyhodnocení byla získána na základě anonymního dotazníkového šetření mezi pacienty alergologické ambulance a mezi uživateli sociální sítě. Zhoršení projevů atopického ekzému vlivem stravy uvedlo 87,5 % pacientů alergologické ambulance, z nichž 100 % mělo provedena alergologická vyšetření a 78,1 % respondentů ze...This bachelor's thesis deals with issues relating to nutrition in patients with atopic dermatitis. Atopic dermatitis is a non-infectious chronic inflammatory skin disease. Its prevalence is still increasing and it can significantly affect the quality of life of patients as well as their families. The thesis is divided into two parts - theoretical and practical part. The theoretical part deals with etiology and pathogenesis of atopic dermatitis, its prevention, risk factors for its development and dietary recommendations for patients with atopic dermatitis. Other chapters of the theoretical part deal with methods of diagnosis of atopic dermatitis, epidemiology and prevalence of the disease, potential complications that can arise from atopic dermatitis, treatment principles of atopic dermatitis and principles of skin care. The main aim of the practical part is to check whether the diet of adult respondents, who are suffering from atopic dermatitis, affects clinical manifestation of atopic dermatitis and find out the proof of it. Another aim is to find out whether the extent of affected skin area is related to perception of limitations in activities of daily living caused by atopic dermatitis. The data was obtained through the questionnaire survey among patients attending the Department of Clinical...
Klíčová slova:
atopický ekzém; dieta; dospělý pacient; výživa; adult patient; atopic dermatitis; diet; nutrition