Název:
Mykotoxiny v kvašených nápojích
Překlad názvu:
Mycotoxins in fermented beverages
Autoři:
Martiník, Jan ; Svoboda, Zdeněk (oponent) ; Běláková,, Sylvie (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Mykotoxiny jsou toxické sekundární metabolity plísní a hub, které napadají obiloviny, hrozny vína nebo jablka, které se používají na přípravu kvašených nápojů. Tato práce se zaměřuje na mykotoxin patulin, který se primárně nachází v ciderech. V teoretické části jsou popsány vybrané mykotoxiny, legislativa týkající se těchto mykotoxinů a jejich výskyt v kvašených nápojích. Část teoretické části je také věnována popisu kvašených nápojů a analytickým metodám sloužícím ke stanovení mykotoxinů v nápojích. Experimentální část se zabývá validačními parametry metody na stanovení patulinu a 5-HMF. Dále se také zabývá extrakcí těchto látek a jejím stanovením. Pro stanovení mykotoxinu patulinu byla použita extrakce pomocí kolonky EASIMIPTM PATULIN a koncentrace patulinu byla změřena pomocí ultra účinné kapalinové chromatografie s detekcí fotodiodového pole (UPLC/PDA). Stanovení patulinu a 5-HMF bylo provedeno v celkem 33 vzorcích ciderů, 9 vzorcích jablečných šťáv, 2 vzorcích vína a 2 vzorcích radlerů. Patulin byl nalezen u 6,1 % vzorků ciderů a u 44,4 % vzorků jablečných šťáv. 5-HMF byl nalezen u obou vín a radlerů, u 78,8 % ciderů a u 77,8 % jablečných šťáv. Ve výsledcích a diskuzi jsou zpracovány všechny výsledky měření. Výsledky měření byly porovnány se zahraničními studiemi.
Mycotoxins are toxic secondary metabolites of mold and fungi that attack cereals, wine grapes or apples, which are then used to produce fermented beverages. This thesis focuses on mycotoxin patulin which is primarily found in ciders. The theoretical part describes selected mycotoxins, legislation concerning these mycotoxins and their occurrence in fermented beverages. Section of the theoretical part is also dedicated to the description of fermented beverages and analytical methods used to determine mycotoxins in beverages. The experimental part deals with the validation parameters of the method for determination of patulin and 5-HMF. It also deals with the extraction and determination of these substances. Columns EASIMIPTM PATULIN were used in the extraction of patulin and 5-HMF and the concentration was measured by ultra high performance chromatography with photodiode array detection (UPLC/PDA). The determination of patulin and 5-HMF was performed in a total of 33 samples of cider, 9 samples of apple juice, 2 samples of wine and 2 samples of radler. Patulin was found in 6,1 % of cider samples and in 44,4 % of apple juice samples. 5-HMF was found in both wines and radlers, in 78,8 % of ciders and in 77,8 % of apple juices. All measurement data is processed in the results and discussion. The results were compared with foreign studies.
Klíčová slova:
cider; MIP; Mykotoxiny; patulin; UPLC; cider; MIP; Mycotoxins; patulin; UPLC
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/195329