Original title:
Verifikace Listeria spp v prostředí potravinářské výroby pomocí metody stěrů a PCR
Translated title:
Verification of Listeria spp in food production environment by swabbing methods and PCR methods
Authors:
Faruzel, Vojtěch ; Hoová, Julie (referee) ; Ing.Pavel Damborský, Ph.D. (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá ověřením přítomnosti bakterie Listeria spp. v prostředí potravinářské výrobny pomocí metody stěrů a PCR. Teoretická část zahrnuje seznámení s rodem Listeria. Popisuje způsobovanou nemoc, její příznaky a léčbu. Dále rozebírá téma nukleových kyselin, DNA a také přibližuje jednotlivé metody pro stanovení přítomnosti Listeria spp. V experimentální části jsou tyto metody prověřovány a porovnány mezi sebou.
This bachelor´s thesis deals with verification of bacteria Listeria spp. in food production environment by swabbing methods and PCR methods. The theoretical part includes an introduction to the genus Listeria. It describes the disease caused by this bacteria, its symptoms and treatment. It discusses the topic of nucleic acids, DNA and also introduces the various methods for determining the presence of Listeria spp. These methods are tested and compared with each other in the experimental part.
Keywords:
3M; ALOA; BAX; Listeria monocytogenes; Listeria spp.; Palcam; PCR; plate method; 3M; ALOA; BAX; Listeria monocytogenes; Listeria spp.; Palcam; PCR; plotnová metoda
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/195327