Original title:
Ekonomické aspekty nahrazení palmového oleje v potravinách vyráběných v České republice
Authors:
Ryglová, Michaela Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Medializace negativního vlivu pěstování palmového oleje na životní prostředí vedla k postupnému omezování využívání palmového oleje v potravinářském průmyslu. Cílem práce je vyhodnotit ekonomické dopady vyloučení palmového oleje při výrobě potravin v České republice z pohledu spotřebitelů a firem. Kromě podrobného popisu problematiky práce obsahuje přehled hlavních producentů palmového oleje a informace o jeho certifikaci a dostupných certifikačních systémech. Prostor je věnován i roli palmového oleje v potravinářství a jeho možným náhražkám. Hlavním přínosem práce je analýza dopadů změn výroby na náklady a tržby výrobců. Ekonomická situace společností je sledována jak s používáním palmového oleje ve výrobě, tak i po jeho odstranění z výrobního procesu. Výzkum je založený na účetních uzávěrkách a finančních analýzách pomocí poměrových ukazatelů. Ekonomické dopady odstranění palmového oleje z potravin na spotřebitele jsou demonstrovány na cenách vybraných výrobků.Publicizing of the negative effects of palm oil on the environment has caused a gradual reduction of palm oil in the food industry. The aim of this study is to investigate the economic impact of this exclusion on selected Czech companies. In addition to a detailed description of the environmental issues, this work includes an overview of main producers of palm oil, and information about its certification and available certification systems. The role of palm oil in the food industry and its potential substitutes are also examined. The greatest benefit of this work is a qualitative research on the impact of production changes on costs and revenues. The economic situation of companies before and after palm oil removal is monitored with the use of financial statements and financial analysis of price/earnings ratio. The economic impacts of the removal of palm oil from food to consumers are demonstrated in the prices of selected products.
Keywords:
certifikační systémy; palmový olej; role palmového oleje v potravinářství; substituty palmového oleje; udržitelnost palmového oleje