Original title:
Posouzení působení mikrovln na zkušební tělesa při průchodu kontinuálním zařízením
Authors:
Šitta, Ondřej Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato práce se zabývá sušením bukového dřeva pomocí mikrovln. V první části je teoreticky pojednáno obecně o dřevě a vlastnostech dřeva souvisejících se sušením. Podrobně je zde popsaná dřevina buku obecného (Fagus Sylvatica L.) a jeho vlastnosti. Další bod teoretické části je zaměřen na mikrovlny a mikrovlnné sušení dřeva. Druhá část se zabývá samotným sušením bukových vzorků pomocí kontinuální mikrovlnné linky. Dvacet bukových vzorků bylo rozděleno na radiální a tangenciální vzorky a ty byly vkládány na pás sušičky a před každým vstupem a po každém výstupu byl daný vzorek zvážen. Tento proces byl opakován až téměř do nulové vlhkosti. Následně byly z každého vzorku odřezány malé vzorky, tři z každého kraje a tři ze středu vzorku. Tři vzorky (kraj, střed, kraj) byly použity na vidličkovou zkoušku, tři na zjištění hodnoty zkornatění pomocí zkoušky stře-dovým řezem a tři dále rozřezány pro zjištění vlhkostního spádu. Výsledkem bylo zhodnocení sušení dřeva a jeho jakost po vysušení.This work deals with drying of the beechwood using microwaves. In the first part there is teoretically discussed the wood in general and its behavior related with drying. The beechwood is here described in detail and also its properties. Another point of the teoretical part is focused on microwaves and its use for drying wood. Second part deals with drying of the beechwood samples using continous microwave line. Twenty beechwood samples were split on radial and tangent samples and they were put on ma-chine belt of the drying machine. Before and after each entry through the drying machi-ne each sample was weighed. This process was repeated till almost zero moisture of the tested sample. Then small parts were cut from each sample, three from each edge and three from the middle part of the tested sample. Three parts (edge, middle, edge) were used for prong test, three for finding the value of crustiness using the CEN test and three of them cut on even smaller parts for finding the moisture gradient. The result was evaluation of wood drying and its quality after drying
Keywords:
buk lesní (Fagus sylvatica L.); jakost dřeva; mikrovlnná sušárna; mikrovlny; sušení dřeva; vlhkost dřeva