Original title:
Hodnocení převodu plantáží koky na agro-lesnické plantáže kakaa, Huayhuantillo, Peru
Authors:
Mervartová, Dita Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Huayhuantillo, vesnička v regionu Huánuco poblíž města Tingo María, disponuje v současnosti rozlehlými plantážemi kakaovníků pěstovanými agro-lesnickým způsobem, kdy se jako dominantní stínící dřevina využívá druh Inga edulis, tzv. guaba. Nebylo tomu však vždy, sekundární lesní porosty nahradily plantáže kávy, které však vlivem poptávky po kokainu následně vystřídala koka. Koka v Peru je právem považována za velmi ceněnou plodinu, v určitých oblastech dokonce až posvátnou. Ovšem organizovaný obchod s kokainem hlavně v dobách, kdy byla u moci Světlá stezka, posunul hranice dále a sociální situace se v zemi neuvěřitelně zhoršila. Dlouhodobé pěstování koky způsobuje erozi půdy, nekontrolované hnojení a používání pesticidů, herbicidů a chemický proces výroby kokainu tak přispívá k znečišťování půdy a vody. Od roku 2003 vlivem různých organizací podporovaných peruánskou vládou, a především angažovaností USA, jsou zemědělci nuceni pálit vlastní kokové plantáže a zároveň jsou podporováni v nahrazování koky jinou adekvátní komoditou. I z tohoto důvodu káva a kakao v Peru jsou neustále na vzestupu. Odběr půdních vzorků a měření ploch kakaových plantáží technologií Fieldmap v Huayhuantillu nás utvrdil spolu s názory místních obyvatel o výhodách agrolesnictví a také o jeho komplexním využití při přechodu z kokových na kakaové plantáže.A small village called Huayhuantillo, situated close to the town Tingo María in the region of Huánuco, is a really interesting place due to the cultivation of cocoa trees in the agro-forestry system. The most common shade species is guaba, in Latin Inga edulis. Coca, in general, is considered to be one of the most important plants in Peru, especially in the Andes. Nevertheless, the organized cocaine trade in the time of the Shining Path Party had a significantly negative effect on the social situation in the country. Long term cultivation of coca causes soil erosion while the use of unknown fertilizers, herbicides and by-products of cocaine production pollute soils and water sources. Since the year 2003 the farmers have been forced by different Peruvian organizations and the government of the US to destroy their coca plantations and start cultivating something else, cocoa or coffee for example. That is one of the reasons why cocoa is such an extensive commodity nowadays in Peru and cultivation has increased there. Opinions of local people, soil samples in combination with measuring cocoa trees and shade trees by Fildmap technology in Huayhuntillo suggests that our hypothesis about the advantages of using agro-forestry systems in the case of a conversion of coca plantation is correct.
Keywords:
agrolesnictví; field-map; Huayhuantillo; koka; kokain; plantáž