Original title:
Podmínky rozvoje a reakce regionálního potravinářského podniku na změnu podnikatelského prostředí
Authors:
Dacerová, Romana Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomovaná práce je zaměřena na problematiku rozvoje a reakce regionálních potravinářských podniků v měnícím se podnikatelském prostředí agrobyznysu. V tomto kontextu je obecně charakterizováno podnikatelské prostředí v komoditních vertikálách agrobyznysu, specifika rozvoje podnikání malých a středních firem a vývojové tendence komoditní vertikály masa v České republice. V návaznosti na to tyto obecné souvislosti byla i zhodnocena aktuální situace konkrétního malého masozpracujícího podniku v okrese Žďár nad Sázavou, jako východiska pro diskuzi předpokladů, přínosů, rizik a možností rozvoje tohoto typu podnikatelského subjektu. Z těchto poznatků jsou i vyvozeny doporučení pro zlepšení pozice tohoto podniku na trhu.The diploma thesis is focused on the development and reaction of the regional food enterprises in the changing agriculture business environment. In this context, the business environment in agriculture business commodity verticals, the specifics of small and medium-sized enterprises development and the development of commodity verticals of meat in the Czech Republic are generally characterized. Based on these general contexts, the current situation of a particular small meat processing enterprise in the district of Žďár nad Sázavou was evaluated as a basis for discussion of the assumptions, benefits, risks and possibilities of development of this type of entrepreneurial subjects. From these findings, recommendations are made to improve the position of that company on the market.
Keywords:
agrobyznys; malé a střední podniky; masozpracující průmysl