Original title:
Vliv ročního období na tržní produkci sýrárny zpracovávající kravské mléko
Authors:
Doleželová, Petra Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V diplomové práci jsem sledovala vliv ročního období na tržní produkci sýrárny. Celkový cíl práce jsem rozdělila na následující podcíle: vliv ročního období na příjem mléka do mlékárny, obsah bílkovin v mléce, dále výtěžnost sýrů a kysací aktivitu. Mlékárna, kterou jsem popisovala zpracovává kravské mléko hlavně na sýr Nivu, dále na tvaroh a smetanu. Mlékárna odebírá mléko z 8 okolních farem, které chovají pouze český strakatý skot. Sledování probíhalo po dobu jednoho roku a to od listopadu 2014 do října 2015. Zjistila jsem, že nejvíce mléka mlékárna odkoupila od dodavatelů v letních měsících a nejméně naopak v měsících zimních. Obsah bílkoviny byl největší v zimním období a nejmenší v letním. Zatímco množství nakoupeného mléka bylo konstantní, cena za litr mléka má tendenci klesající (od 9,05 do 7,48 Kč) a tím pádem jsou i náklady na nákup mléka nižší, přičemž tržby jsou také konstantní. Výtěžnost sýrů se pohybovala od 7,43 l mléka/kg sýru (v říjnu) do 8,42 l/ kg sýru (v únoru).In this graduation thesis, I have investigated the influence of the season on market production dairies. he aim of the work is divided into the following sub-goals: the influence of season on the reception of milk to the dairy, protein content in milk, yield milk and ferment aktivity. The dairy, which I described handles mainly on cow's milk for cheese Niva, curd and cream. Milk came from 8 surrounding farms, which breeding only the Czech Pied cattle. Monitoring was carried out for a period of one year starting from November 2014 to October 2015. I found that most milk was bought from suppliers in summer and least in the winter months. The milk protein content was highest in winter and lowest in summer. While the amount of milk purchased was constant, the price per liter of milk has a tendency of decreasing (from CZK 9.05 to 7.48), and thus the costs of buying milk lower, while revenues are constant. Milk yield ranged from 7.43 liters of milk / kg of cheese (in October) to 8.42 l / kg cheese (in February).
Keywords:
kysací aktivita; mléko; obsah bílkovin; roční období; výtěžnost