Original title:
Stanovení termotolerantních druhů Campylobacter spp. v potravinách
Authors:
Zsoldosová, Jana Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Kampylobakterióza je podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin jedním z nejčastějších celosvětově rozšířených alimentárních onemocnění způsobující gastroenteritidy. Česká republika patří na první příčky s nejvyšším výskytem kampylobakteriózy. Tato práce se zabývá stanovením termotolerantních druhů Campylobacter spp. ve vzorcích drůbežích a vepřových jater, drůbežích čtvrtek a syrového mléka. Z celkového počtu 50 vzorků, bylo 31 vzorků pozitivních na přítomnost Campylobacter spp. U drůbežích jater i u drůbežích zadních čtvrtek bylo 92 % pozitivních vzorků. U vepřových jater byl výskyt nižší, pouze 46 %. U čerstvého syrového mléka byl výskyt nejnižší, pouhých 17 %. Vyšší výskyt v České republice svědčí o dobrém způsobu vyhledávání infekcí a jejich následného hlášení.Campylobacteriosis is according to European Food Safety Authority one of the most advanced worldwide foodborne disease causing gastroenteritis. The Czech republic ranks at number one in the highest incidence of campylobacteriosis. This thesis deals with the determination of thermotolerant Campylobacter spp. in samples of poultry and pork liver, in chicken and raw milk. From total number of 50 samples were 31 samples positive for Campylobacter spp. For poultry liver and chicken at the back of thighs were 92 % of positive samples. For pig liver was lower incidence, only 46 %. For fresh raw milk was the lowest incidence of just 17 %. Higher incidence in the Czech republic reflects good way of searching their subsequent reporting infections.
Keywords:
Campylobacter; drůbež; gastroenteritida; játra; mikroaerofilní atmosféra; mléko