Název:
Charakteristika likérových vín, jejich výroba a uplatnění v gastronomii
Autoři:
Zapletalová, Nikola Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena zejména na charakteristiku a výrobu likérových vín a také na jejich uplatnění v gastronomii. Soustředí se hlavně na likérová vína vyráběná v oblastech Španělska a Portugalska, ovšem krátce se zmiňuje i o rozšířenosti a oblibě těchto vín v České republice. Práce je věnována historii a zrodu nejznámějších likérových vín. Následující kapitola se zabývá legislativou, protože tato vína vymezují zákony, nařízení a ustanovení a při výrobě vín je nutné se jimi řídit. Dále se práce zaměřuje zprvu obecně na charakter likérových vín a poté konkrétně na charakter těch nejvýznamnějších. Další kapitola popisuje technologii nejslavnějších likérových vín, jimiž jsou Portské, Sherry a Madeira. V literárním přehledu jsou uvedeny i vhodné odrůdy, které úzce souvisí s výrobou vín. Poslední kapitola pojednává o využití likérových vín v gastronomii. V závěru práce byl sestaven dotazník zaměřený na znalost a oblíbenost likérových vín.The bachelor thesis is especially focused on characteristic and liqueur wines production and also their use in gastronomy. It primarily aims at liqueur wines produced in Spain and Portugal but it briefly mentions popularity of these wines in the Czech Republic as well. The thesis is focused on the history and origin of the most famous liqueur wines. The following chapter is concerned with legislative since these wines are defined by law and regulations which are necessary to be complied with. The next part of the thesis is focused on liqueur wines characteristic in general and then particularly on the most important ones character. The next chapter describes the technology of the most famous liqueur wines as Port, Sherry and Madeira. In the literary summary, there are also mentioned appropriate varieties which are closely related to wine production. The last chapter deals with liqueur wine usage in gastronomy. At the end of the thesis there is a questionnaire focused on the knowledge and popularity of liqueur wines.
Klíčová slova:
fortifikace; likérové víno; madeira; portské; sherry; vinný destilát