Název:
Ovlivnění jakostních parametrů drůbežího masa netradičními krmivy
Autoři:
Voborná, Veronika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá vlivem netradičních krmiv na jakostní parametry drůbežího masa. V současné době se stále hledají netradiční krmiva, která by mohla zlepšit kvalitu drůbežího masa nebo snížit celkovou cenu krmiva. Z hlediska fyzikálních vlastností se drůbeží maso vlivem netradičních krmiv liší v pH, ztrátě masové šťávy a pevnosti ve střihu. Ztrátu masové šťávy snižuje přídavek ptačího zobu lesklého, brokolice nebo třapatky nachové do krmiva. Pevnost drůbežího masa ve střihu snižuje přídavek česneku nebo česnekové slupky v krmivu. Nutriční hodnota drůbežího masa se liší v obsahu tuků, cholesterolu, bílkovin a popelovin. Obsah popelovin zvyšuje přídavek guarové moučky a cukrového sirupu. Senzorické vlastnosti jsou odlišné především ve světlosti barvy drůbežího masa, dále v křehkosti, šťavnatosti, chuti a chutnosti. Z technologických vlastností se liší vaznost drůbežího masa, která se přídavkem třapatky nachové v krmivu zvyšuje.This bachelor thesis concerns with the effect of non-traditional feeds on the quality parameters of poultry meat. At this time, they are looking for non-traditional feeds, which could improve the quality of poultry meat or reduce overall price of feed. According to physical qualities, the poultry meat differ in pH, drip loss and shear force due to non-traditional feeds. Drip loss reduces adding Ligustrum lucidum, broccoli or Echinacea purpurea to the diet. Shear force of poultry meat reduces adding garlic bulb or garlic husk to the feed. Nutritional value of poultry meat differ in content of fat, cholesterol, proteins and minerals. Content of minerals increases adding guar korma meal and sugar syrup. Sensory properties differ especially in lightness of poultry meat, also in tenderness, juiciness, taste and flavour. From the technological properties differ water-holding capacity of poultry meat, which increases adding Echinacea purpurea to the diet.
Klíčová slova:
krmivo; kvalita drůbežího masa; složení drůbežího masa; vlastnosti drůbežího masa