Original title:
Chemické složení jehněčího masa
Authors:
Urbánková, Kateřina Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce v úvodu popisuje vývoj a aktuální situaci v početních stavech ovcí ve světě, v Evropské unii a na území České republiky. Současně je zde zmíněna produkce skopového masa v EU a dovoz a vývoz této komodity. V návaznosti na současné početní stavy ovcí v České republice se práce krátce zabývá historií ovčáctví a produkcí jehněčího (skopového) masa u nás, se zaměřením na způsoby zpeněžování ovcí. Hlavní část práce tvoří popis chemického složení jehněčího masa a možnost ovlivnění obsahu hlavních složek různými faktory. Mezi tyto faktory patří plemeno, stáří, pohlaví a výživa zvířat. V poslední části se práce zabývá významem jehněčího masa ve výživě, jak z pohledu spotřeby, tak možného vlivu na lidské zdraví. Nejvíce diskutovanými tématy ohledně konzumace červeného masa (kam se řadí i jehněčí) je vliv na riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a nepřímo na rozvoj diabetu 2. typu.This bachelor thesis describes development and current situation in numbers of sheep in the world, in the European Union and in the Czech Republic. Sheep meat production in the EU and import and export of this commodity are also mentioned in the thesis. In addition to current numbers of sheep in the Czech Republic, the thesis shortly describes history of sheep breeding and lamb (sheep) meat production focusing on marketing. The main part of this thesis is focused on chemical composition of lamb meat and the factors which affect above mentioned. The most important factors influencing the chemical composition are breed, age, gender and nutrition. Finally, the thesis deals with the value of lamb meat in human nutrition in terms of consumption and possible effect on human health also. Risk of cardiovascular diseases, cancer and diabetes mellitus type 2 are the most discussed topics regarding to consumption of red meat (including lamb meat).
Keywords:
faktor; jehně; maso; složení; zdraví