Název:
Chmelové produkty a možnosti jejich použití při výrobě piva a dalších nápojů
Autoři:
Tichá, Kateřina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá především tématem chmelových produktů dostupných na tuzemském trhu. V první části se práce se zaměřuje na chemické složení chmele, kde nejdůležitější je izomerace hořkých látek. Dále je zmíněna jeho odrůdová skladba, pěstování i technologie zpracování po sklizni. Ve druhé části je popsána technologie výroby tuzemských chmelových preparátů a jejich možnosti použití v pivovarském průmyslu. Zároveň je srovnána tato technologie se zahraniční. Na závěr se práce zaměřuje i na využití chmelových výrobků obecně v nápojovém průmyslu.The bachelor thesis deals with the theme of hop products which are available on domes-tic market. The first part of the work is focused on the chemical composition of hops, where the most important part is isomerization of bitter acids. There are also mentioned hop varieties, cultivation and processing technology after harvest. The second part describes the technology of domestic production of hop products and their use in the brewing industry. There is also a comparison to technology abroad. In conclusion the work focuses on the utilization of hop products generally in the beverage industry.
Klíčová slova:
chmel; chmelovar; chmelové odrůdy; chmelové výrobky; Humulus lupulus L.