Original title:
Patogénne mikroorganizmy v surovom mlieku
Authors:
Strnadová, Ivana Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá patogenními mikroorganismy v syrovém mléce. V teoretické části jsou popsány jednotlivé mikroorganismy, jejich biochemická aktivita, zdroj, možný přenos a onemocnění, která způsobují. Zabývá se legislativou prodeje syrového mléka a důvodem jeho konzumace z pohledu spotřebitele. V další části jsou uvedeny možné inhibiční látky vyskytující se v syrovém mléce, se zaměřením na rezidua antibiotik, jejich technologický a zdravotní dopad. Praktická část byla věnována zjištění celkového počtu mikroorganismů (CPM), psychrotrofních mikroorganismů, bakterie rodu Salmonella spp., bakterie druhu Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus a Escherichia coli v syrovém mléce. Vzorky z mléčných automatů v Jihomoravském kraji a z farmy v Pardubickém kraji byly srovnávány s legislativními limity a také mezi sebou v rámci ročních období podzim/zima a jaro/léto. Na závěr se vzorky testovaly na přítomnost inhibičních látek v syrovém mléce.This thesis analyses the occurrence of the pathogenic microorganisms in raw milk. The theoretical part of this thesis focuses on the description of the particular microorganisms, their biochemical activity, their source and the transmission. Furthermore, this thesis analyses the diseases related to these particular microorganisms. In addition, this study discusses a legislation of the raw milk distribution and trade with a focus on its benefits and threats for the final consumers. The practical part includes an analysis of the total number of microorganisms, psychrotrophic bacteria, bacteria Salmonella spp., bacteria Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Escherichia coli in raw milk. The samples for this study were collected from the milk automats in the South Moravian region and from the farm in the Pardubice region. Samples were collected during the following year periods: autumn/winter, spring/summer. The analysis includes a comparison of the samples with the legislative limits. Furthermore, the samples were compared with each other in according to the particular period of the year. The last stage of the analysis determines the presence of the inhibitory substances in raw milk.
Keywords:
inhibiční látky; patogenní mikroorganismy; syrové mléko