Original title:
Využití pšenice s purpurovým perikarpem ve výživě brojlerových kuřat
Authors:
Psohlavcová, Tereza Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá využitím barevného zrna pšenice s purpurovým perikarpem ve výživě brojlerových kuřat Ross 308. Cílem práce bylo vyhodnotit vliv zkrmování pšenice RU 687 12 s purpurovým perikarpem a vyšším obsahem antokyanů na parametry užitkovosti vykrmovaných brojlerů a na jejich metabolismus hodnocený na základě biochemického vyšetření krve. Pokus byl realizován na 240 kohoutcích brojlerových kuřat rozdělených na 2 skupiny (kontrolní a pokusná) po 120 kusech. Kuřata každé skupiny byla rozdělena do samostatných kójí po 20 kusech (6 opakování). První skupina pokusná, byla krmena krmnou směsí s 60% podílem barevné pšenice RU 687 12. Kontrolní skupina byla krmena krmnou směsí obsahující stejný podíl běžné pšenice Bohemia. Pokus trval od 12. do 39. dne věku kuřat. Během pokusu byla kuřata 1 týdně vážena a byla sledována spotřeba krmiva v jednotlivých kójích. Při porážce na konci pokusu byla v každé kóji od 2 náhodně vybraných kuřat odebrána krev pro biochemické vyšetření (celkem 12 kuřat z každé skupiny). Všechna kuřata byla po porážce jatečně zpracována, zjištěna hmotnost jatečně upraveného těla a u části kuřat byl stanoven podíl prsní a stehenní svaloviny. Na základě statistického zpracování a porovnání výsledků byl zjištěn průkazný rozdíl v některých parametrech minerálního metabolismu (v koncentraci hořčíku, železa, aktivitě glutationperoxidázy) a v koncentraci glukózy v krvi. V parametrech spotřeby krmiva, přírůstcích hmotnosti, konverzi krmiva a výtěžnosti nebyly průkazné rozdíly zjištěny. Zařazení pšenice s barevným perikarpem do krmné směsi (namísto běžné pšenice) nemělo na užitkové vlastnosti ani metabolismus vykrmovaných brojlerových kuřat zásadní vliv (pozitivní ani negativní).This diploma thesis deals with utilization of colored grain of wheat with purple pericarp in broiler chicken nutrition Ross 308. The aim of this work was to evaluate the influence of feeding with wheat RU 687-12 with purple pericarp and higher content of anthocyanins on parameters of yield of fed broilers and their metabolism assessed on the basis of biochemical examination of their blood. The experiment was carried out on 240 broiler chicken cockerels divided into 2 groups (control and experimental) of 120 pieces. The chickens of each group were divided into separate bins of 20 pieces (6 reps). The first group - experimental - was fed with a feed mixture with a 60% share of colored wheat RU 687-12. The control group was fed with a feed mixture containing the same share of common wheat Bohemia. The experiment lasted from the 12th to the 39th day of the age of the chickens. During the experiment, the chickens were weighed weekly and feed consumption was monitored in individual bins. While slaughtered at the end of the experiment, the blood of 2 random chickens was taken for biochemical examination (12 chickens per each group). All the chickens were processed after the slaughter, the weight of a processed body found out, and a portion of breast and femoral muscles set within a part of chickens. Based on statistical processing and comparison of the results, a significant difference is some parameters of mineral metabolism was found out (in the concentration of magnesium, iron, glutathione peroxidase activity) and in the blood glucose concentration. In the feed consumption parameters, weight gains, feed conversion and yield parameters, no conclusive differences were found out. Blending wheat with colored pericarp into feed mix (instead of common wheat) had neither positive nor negative substantial effect on the yield or metabolism of the fed broiler chickens.
Keywords:
antioxidanty; antokyany; barevná pšenice; brojlerová kuřata; pšenice setá; výkrm