Original title:
Aplikace molekulárních markerů u pšenice s nestandardním zbarvením obilky
Authors:
Pospiš, Matěj Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V posledních desetiletích se významně zvyšuje zájem o pšenice s nestandardním zbarvením obilky. Zvláště pro jejich zdravotní benefity spojené s antokyany, barvivy obsaženými v obalových vrstvách obilky, které mají antioxidační účinky. Z kolekce Agrotest fyto s.r.o. v Kroměříži byly vybrány vzorky osmnácti pšenic s nestandardním zbarvením obilky: čtrnáct s modrým aleuronem, tři se žlutým endospermem, a jedna s červeným (standardním) zbarvením obilky jako kontrola, u kterých proběhla série analýz založených na PCR pro detekci nulové alely Waxy genu, gluteninového lokusu Glu-A3 a puroindolinových genů tvrdosti obilky. Tyto parametry jsou významnými ukazateli kvality pšenice. U všech genotypů byla detekována přítomnost alely Pina D1a/b a u některých Pinb-D1a/c/d. Podle zastoupení těchto alel by měly analyzované pšenice patřit do tzv. hardness pšenic, vhodných pro pekárenské účely. Identifikovali jsme jeden materiál (V1-104-15), tzv. waxy genotyp s přítomností nulových alel ve Waxy genu. Podobné linie jsou v Asii využívány k přípravě těstovin. V lokusu Glu-A3 byla detekována alela Glu-A3d u všech testovaných genotypů. Spolu s ní byla u některých genotypů nalezena alela Glu-A3f, která má pozitivní vliv na kvalitu těsta, zejména na tažnost. Výsledky budou využity pro další šlechtitelskou práci.In recent decades the interest of wheat with non-standard discoloration of caryopsis has increased, because of its positive impacts on health. The pigments anthocyanins, which are included in the protective layer of grain, have antioxidant effects. A group of genotypes from Agrotest fyto Ltd. Kroměříž was chosen which consisted of eighteen samples of wheat with non-standard discoloration of caryopsis. Fourteen samples were blue (aleuron), tree yellow (endosperm) and one sample had a red (pericarp). By these samples PCR-based analyses were performed to detect the Waxy gene zero allele, the Glu-A3 glutenin locus and the hardness of grain by puroindoline genes. These parameters are significant indicators of wheat quality. By all genotypes the presence of allele Pina-D1a/b was detected and by a few the allele Pinb-D1a/c/d. These detected alleles, which are included in the analyzed wheat, should be sorted to the hardness wheats because they are suitable for baking purposes. The identified material (V1 104 15), a so-called waxy genotype, was positive in the presence of all three zero alleles in the Waxy gene. Similar lines were used in Asia for the preparation of pastas. At the locus Glu-A3, the Glu-A3d allele was detected in all tested genotypes. Along with this, Glu-A3f was founded in some genotypes. These alleles have a positive effect on dough quality, especially on ductility. The results will be used for further breeding work.
Keywords:
Glu-A3; modrý aleuron; PCR; purinoindolin; T. aestivum L.; waxy geny