Original title:
Výživové zvyklosti a stravovací preference žáků středních škol
Authors:
Podroužková, Lucie Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce je zaměřena na školní stravování, výživu dospívajících a související problematiku. Popisuje systém školního stravování v České republice, jeho historii a současný stav, uvádí základní legislativní požadavky na školní stravování a upozorňuje na obecně známé výživové zvyklosti dospívajících a možné zdravotní problémy s nimi související. Praktická část obsahuje informace o kvantitativním průzkumu metodou dotazníkového šetření a hodnotí výživové znalosti, stravovací návyky a postoje ke zdravému životnímu stylu studentů vybraných středních škol. Výsledky šetření jsou statisticky a slovně vyhodnoceny a ukazují rozdíly v závislosti na věku, pohlaví a zaměření studia. Práce se zabývá také návštěvností a spokojeností se školní jídelnou.This thesis focuses on school meal programs, teenage nutrition and related issues. It describes school meal programs in the Czech Republic as well as their history and present situation, presents fundamental legislative requirements and addresses well known nutrition habits of adolescents and possible related health issues. The practical part includes information on quantitative research using questionnaire survey method and assesses representative students nutrition awareness, nutrition habits, and their approach to healthy lifestyle. The results of the survey are evaluated both statistically and verbally and show the differences based on age, gender and area of studies. The work also deals with students attendance and satisfaction with school canteens.
Keywords:
obezita; stravovací návyky; výživa dospívajících; zdravá výživa; zdravý životní styl; školní stravování