Original title:
Studium vlivu požití zeleného čaje na antioxidační stav organismu
Authors:
Papanová, Veronika Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce na téma Studium vlivu požití zeleného čaje na antioxidační stav organismu je rozdělena na dvě části, a to teoretickou a praktickou. Teoretická část práce se zabývá surovinami pro výrobu zeleného čaje a samotnou výrobou. Dále pak chemickým složením, zdravotními účinky a vlivem na organismus člověka při jeho užívání. Praktická část pojednává o provedeném experimentu ze vzorků kapilární krve pomocí Ellmanovy metody, Bradfordovy metody a HPLC vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí. V praktické části je zahrnut také orientační senzorický dotazník. Z výsledků vyplývá, že zelený čaj je schopen zvyšovat látky s antioxidačním účinkem v krvi. Hodnoty z Ellmanovy metody a HPLC ED analýzy jsou srovnatelné a je pozorován nárůst thiolových skupin a redukovaného glutathionu v průběhu užívání. Dle výsledků z Bradfordovy metody nemá zelený čaj zřejmě žádný účinek na obsah bílkovin v krvi. Celkový dojem čaje ze senzorické analýzy je uspokojivý 73,8 bodů.This bachelors thesis Study of green tea ingestion on antioxidant status of the organism is divided into two parts theoretical and practical. The theoretical part deals with materials for the production of green tea and its production, chemical composition, health effect and the impact on the human organism during use. The practical part is about experiment with capillary blood samples using Ellmans method, Bradford assay and High performance liquid chromatography with electrochemical detection. The practical part also including the sensory questionnaire. The results show that green tea is able to increase the substances with antioxidant effect in blood. Values of Ellmans method and HPLC ED analysis are comparable and thiol groups and reduced glutathione growth is observed. According the result of the Bradford assay it seems that green tea has no effect on the protein content in blood. The overall impression of the sensory analysis is satisfactory 73,8 points.
Keywords:
antioxidant; Bradfordova metoda; Ellmanova metoda; GSH; HPLC - ED; spektrofotometrie; zelený čaj