Název:
Studium produkce lakázy vybranými druhy hub
Autoři:
Ovchynnikova, Oleksandra Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Význam lignin-degradujících hub a jejich lignolytických enzymů je celosvětově oceňován zejména kvůli jejich možnému použití v řadě průmyslových odvětví. Tato bakalářská práce je zaměřena na studium možností produkce extracelulárních lignolytických enzymů houbami hnědé hniloby. V literární rešerši jsou charakterizované vybrané kmeny hub hnědé hniloby a jejích nejprostudovanější lignolytické enzymy. Dále jsou shrnuty možnosti využití lakázy v různých průmyslových odvětvích zejména v potravinářství. V průběhu submerzní kultivace po dobu 24 dní byla sledována aktivita lignolytických enzymů produkovaných houbami Laetiporus sulphureus, Serpula lacrymans, Gloeophyllum sepiarium, Phaeolus schweinitzii a Laetiporus montanus. Spektrofotometricky byla měřena aktivita lakázy, ligninperoxidázy a Mn-dependentní peroxidázy. U všech enzymů byla nejvyšší aktivita pozorována 12. den. Vybrané houby vykazovaly nejvyšší aktivitu v případě liginperoxidázy. Nejvyšší hodnoty měli Laetiporus sulphureus a Gloeophyllum sepiarium. Bylo zjištěno, že enzymatická aktivita hub je závislá na geografické poloze a konkrétním stanovišti. Hodnoty stejného kmene odebraného z různých míst byli odlišné.The importance of lignin-degrading fungi and their ligninolytic enzymes has been well appreciated globally, because of their potential use in various industries. This bachelor thesis is focused on study of potential production of extracellular ligninolytic enzymes by brown rot fungi. In the literary review selected strains of brown rot fungi and its most studied ligninolytic enzymes are characterized. The use of laccase in various industries especially food industry are summarized. Activity of ligninolytic enzymes produced by brown rot fungi Laetiporus sulphureus, Serpula lacrymans, Gloeophyllum sepiarium, Phaeolus schweinitzii and Laetiporus montanus during submerged cultivation for 24 days was evaluated. Laccase, lignin peroxidase and manganese dependent peroxidase activities were measured spectrophotometrically. For all enzymes, the highest activity was observed on the 12 day. Selected fungi produced the most lignin peroxidase. Laetiporus sulphureus and Gloeophyllum sepiarium showed the highest values of enzyme activities. It has been found that the enzymatic activity of fungi depends on the geographical location and the specific habitat. Enzyme activities of the same strain taken from different locations were different.
Klíčová slova:
houby hnědé hniloby; lakáza; ligninperoxidáza; mangan-dependentní peroxidáza; potravinářství