Original title:
Variabilita složení a kvality ovčího mléka v průběhu laktace
Authors:
Nováková, Vendula Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá variabilitou složení a kvality ovčího mléka. V literární části poskytuje informace o složení ovčího mléka, vlastnostech a faktorech ovlivňujících jeho množství a kvalitu. Výzkum diplomové práce se zaměřil na sledování a vyhodnocení změn ve složení a vlastnostech ovčího mléka s vlivem sezónnosti. Dále byly hodnoceny rozdíly v obsahových složkách a vlastnostech mléka pocházejícího z konvenčního a ekologického chovu. Parametry byly sledované v průběhu let 2014 a 2015 u stád plemen ovcí východofríských, lacaune a cigája. V rámci sledování bylo hodnoceno: celkový počet mikroorganismů, aktivní kyselost, titrační kyselost, syřitelnost, jakost sýřeniny, obsah tuku, bílkovin, laktózy, tukuprosté sušiny, močoviny, počet somatických buněk a bod mrznutí. Výsledné analýzy vzorků byly statisticky a graficky vyhodnoceny a porovnány s jinými autorskými pracemi.The primary purpose of this study is to determine variability of sheep milk composition and quality. The theoretical part of this study describes composition of sheep milk. It analyses properties and elements which effect quantity and quality of sheep milk. This study research focuses on monitoring and evaluation of changes in sheep milk composition and properties which is seasonaly effected. The research also evaluates the differences in composition and properties of organic and conventional milk. Data for this research were collected between 2014 and 2015. The sample was selected from the East Friesien, Laucane and Cigaja diary breeds. Criteria which were evaluated: the number of microorganisms, active acidity, titratable acidity, coagulation time, curd quality, content of total fat, total protein, total lactose, total solids -non-fat, milk urea, somatic cell count and milk freezing point. Statistical and graphical evaluation of the analyzed data was compared with similar studies.
Keywords:
bahnice; kvalita; ovčí mléko; roční období