Original title:
Porovnání sortimentu chleba a jeho složení v menších prodejnách a supermarketech
Authors:
Nárožná, Monika Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo porovnání sortimentu chleba v menších prodejnách a supermarketech. Práce obsahuje legislativní požadavky na chléb, spotřebu chleba v České republice, dále jsou v práci popsány základní suroviny potřebné pro výrobu chleba a speciálních druhů chleba, jako je například česnek, sezam, dýňová semínka a sušená cibule. V práci je zahrnut sortiment a podrobný popis složení výrobků z rodinné pekárny, průmyslové pekárny a hypermarketu, který vlastní svoji podnikovou pekárnu. Pro srovnání druhů chleba byla provedena senzorická analýza vybraných vzorků chleba.The aim of the bachelor's thesis was to compare the range of bread in smaller shops and supermarkets. The thesis contains legislative requirements for bread, bread consumption in the Czech Republic, and the basic materials needed for the production of bread and special types of bread, such as garlic, sesame, pumpkin seeds and dried onion. The work includes an assortment and detailed description of the composition of products from the family bakery, the industrial bakery and the hypermarket, which owns its own bakery. Further, the thesis contains its own sensory analysis of various samples of bread with final evaluation.
Keywords:
chléb; legislativa; senzorická analýza; sortiment; spotřeba chleba