Original title:
Vegetariánství a jeho agroekologické souvislosti
Authors:
Lattenbergová, Michaela Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce má za cíl poukázat na souvislosti mezi masitou, vegetariánskou, veganskou stravou a životním prostředím. V literární rešerši je analyzována historie vegetariánství a vztah a ukotvení v jednotlivých náboženstvích. Následně jsou analyzovány rozdíly mezi vegetariánstvím a veganstvím v součanosti, motivace vegetariánů a především dopady konzumace masa na životní prostředí. V práci byla použita metoda terénního šetření, dotazníkového šetření a metoda SWOT analýzy. V praktické části byly pro srovnání vybrány tři ukázkové jídelníčky a vyhodnocen jejich dopad na životní prostředí. Výsledky všech použitých metod potvrdily shodu v nejednoznačnosti pouze pozitivních aspektů vegetariánství. Vegetariánská strava nemusí být nutně šetrnější než strava masitá, vždy záleží na spotřebních preferencích jednotlivce. Veganská dieta je však výrazně šetrnější.This thesis aims to point out the connections between meat, vegetarian, vegan diet and the environment. The history of vegetarianism and the relationship and the anchoring in individual religions are analyzed in literary research. The differences between vegetarianism and veganism at present, the vegetarin motivation and above all, the impact of meat consumption on environment are analyzed next. As the methodology is used two kinds of field surveys and SWOT analysis. In practical part was for comparison selected three sample menus and their impact on the environment. The results of all the methods used confirm, vegetarian diet is not necessarily more environmentally friendly than a meat-based diet, depending on consumer preferences of individuals. However vegan diet is prooved as more environmental friendly diet.
Keywords:
emise skleníkových plynů; spotřeba vody; stravovací návyky; SWOT analýza; veganství; vegetariánství; životní prostředí