Original title:
Mikrobiologie tavených sýrů
Authors:
Košarišťanová, Ludmila Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] ABSTRAKT Bakalářská práce se zabývá mikrobiologii tavených sýrů. Popisuje mikrobiologickou kvalitu tavených sýrů a jejich nežádoucí kontaminaci mikroorganismy. Nejčastějšími kontaminujícími mikroorganismy jsou bakterie tvořící spory a mikromycety. Definuje jejich negativní vliv na jakost tavených sýrů. Dále charakterizuje další možné kontaminanty tavných sýrů, které mohou způsobovat alimentární onemocnění u člověka. Součástí bakalářské práce je experimentální mikrobiologická analýza u různě skladovaných tavených sýrů.The aim of this bachelor thesis is on the microbiology of processed cheeses. Describing their microbiological quality and adverse contamination by microorganisms. The most contagious microorganisms are bacteria, creating disputes and microfungi. It defines its negative impact on quality of processed cheeses as well as it´s characterizing possible contaminants of processed chesses, which may cause alimentary disease in humans. The next part of the thesis is an experimental microbiological analysis of different processed cheese´s storage methods.
Keywords:
bakterie; kontaminace; mikroorganismy; tavené sýry