Original title:
Speciální masné výrobky
Authors:
Komárková, Natálie Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce s názvem Speciální masné výrobky se věnuje základnímu pohledu na speciální masné výrobky. Práce se zabývá spotřebou masa v České republice i ve světě, se zaměřením na maso hovězí, vepřové a drůbeží. Věnuje se popisu základních technologických operací v masné výrobě a také legislativním požadavkům vztahujících se k masným výrobkům. Prezentuje úvodní informace o speciálních masných výrobcích z pohledu tradice a dané lokality. Jsou zde uvedeny technologie výroby vybraných speciálních masných výrobků, konkrétně Parmské šunky, sušeného masa Jerky, tradičního měkkého italského salámu Mortadelly a Čajového salámu. Práce také popisuje problematiku s jejich výrobou spojenou.This bachelor´s thesis named Special meat products deals with the general view at meat product specialities. The thesis discusses worldwide meat consumption and meat consumption in Czech Republic focusing at beef, pork and poultry. The thesis also includes basic steps in production technology and legislative requirements related to meat products. Furthermore, there are mentioned basic information about tradition of special meat products and typical locations of production. There are also stated production technologies of Parma ham, Jerky, Mortadella and Čajový salám plus connected problems.
Keywords:
masné výrobky; maso; specialita