Original title:
Palmový tuk ve výživě člověka
Authors:
Kňákalová, Klára Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Lipidy jsou jednou z hlavních živin, které člověk přijímá stravou a plní v těle mnoho důležitých fyziologických funkcí. Nejdůležitější složkou lipidů z hlediska výživy je obsah a složení mastných kyselin. Některé z těchto mastných kyselin jsou esenciální, což znamená, že si je organismus neumí vyrobit sám, tudíž je musí přijmout potravou. Produktů s palmovým olejem přibývá, hlavně díky jeho vhodným fyzikálním a chemickým vlastnostem. Proto tato bakalářská práce pojednává o palmovém oleji v souvislosti s výživou člověka. V první části práce je popsána palma olejná, její pěstování a složení palmového oleje. V dalších částech práce najdeme funkci tuků a mastných kyselin ve výživě, využití palmového oleje, hlavně v potravinářském průmyslu a jeho vliv na organismus člověka. V závěrečné části práce jsem se věnovala dopadu pěstování palmy olejné na životní prostředí.Lipids are one of the most important molecules consumed by humans and they facilitate many physiological functions. The key part of lipids, as far as nutrition is concerned, are the content and structure of fatty acids. Some of them are essential for humans - i.e. the human organism is not able to produce them on their own and as such must be part of the individual's diet. The use of palm oil is on the rise, mainly because of its physical and chemical properties. That is why this bachelor thesis is focused on the palm oil from the perspective of nutrition. The first part of the thesis describes the elaeis guineensis, its cultivation and the chemical composition of the oil itself. The text continues on to explain the function of fats and fatty acids in nutrition as well as the use of palm oil in the food industry and its effects on human organism. The final part of the thesis looks at the palm oil production also from the environmental point of view.
Keywords:
lipidy; palmový olej; strava; výživa