Original title:
Rýže jako surovina a její využití v cereálních technologiích
Authors:
Jurečková, Eliška Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce je zaměřená na rýži obecně jako surovinu a dále na její využití v cereálních technologiích. Popisuje historii pěstování rýže, charakterizuje rýži z botanického hlediska a věnuje se jejímu chemickému složení. Dále je práce zaměřena na zpracování rýže pro potravinářský průmysl a také se věnuje jednotlivým cereálním výrobkům z rýže. Závěr práce je zaměřen na senzorické hodnocení domácích sušenek z rýžové mouky.This work is focused on rice as an ingredient, as well as its usage in cereal technology. It describes the history of rice growing, characterises rice from the botanical point of view and describes its chemical composition. Furthermore this work focuses on rice processing for the use in food industry and partucular rice cereal products. The conclus-sion is devoted to sensory evaluation of home-made rice flour buiscuits.
Keywords:
chemické složení; historie; rýže; sušenky; využití rýže v potravinářství