Original title:
Mikroorganismy jako původci alimentárních onemocnění
Authors:
Hloch, Marek Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářské práce se zabývá problematikou mikroorganismů způsobujících alimentární onemocnění. Práce je rozdělena na několik částí. První část rozděluje alimentární onemocnění a popisuje hlavní možnosti kontaminace potravin a faktory, které mají vliv na vznik těchto onemocnění, včetně rozdělení bakteriálních toxinů. Hlavní část se zabývá charakteristikou jednotlivých druhů mikroorganismů, popisem onemocnění, která způsobují a prevencí, vedoucí k omezení výskytu těchto mikroorganismů v potravinách. Poslední část zachycuje současný stav alimentárních onemocnění v České republice a Evropské unii.This bachelor thesis deals with the issue of microorganisms causing foodborne diseases. The work is divided into several parts. The first part classifies foodborne diseases and describes the main ways of food contamination and the factors that have affect on the development of these diseases, including the basic classification of bacterial toxins. The main part deals with the characteristics of individual species of microorganisms, a description of the diseases they cause and prevention, leading to a reduction in the occurance of these microorganisms in food. The last part captures the current state of foodborne diseases in the Czech Republic and European Union.
Keywords:
alimentární onemocnění; infekce; intoxikace; kontaminace; mikroorganismy