Original title:
Chemické a fyzikální vlastnosti půd v intenzivně obhospodařovaných vinohradech
Authors:
Čermák, Patrik Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na provedení pedologického průzkumu ve vybraných vinohradech Jižní Moravy. Je dána charakteristika fyzikálních a chemických vlastností půd a obsah živin. Literární rešerše je zaměřena na definování stanoviště (= terroir) révy vinné, kritéria zakládání vinohradů a popis půd typických pro vinohrady. Výsledky pedologického průzkumu ukázaly, že jako typické vinohradnické půdy v České republice lze najít černozemě, hnědozemě i rendziny. Kvalita půdy a obsah živin na sledovaných vinicích klesala v následujícím pořadí: černozem > hnědozem > rendzina.The aim of bachelor thesis is to provide pedological soil survey in selected vineyards in South Moravia region. Characterization of physical and chemical soil properties and nutrients content is given. Introduction is focused on vineyard terroir, criteria of vineyard foundation and soil types in vineyards. Results showed that mainly Chernozem, Haplic Luvisol, and Rendzina are typical vineyard soils in the Czech Republic. Soil quality and nutrients content in studied vineyards were decreasing in the following order: Chernozem > Haplic Luvisol > Rendzina.
Keywords:
hnědozem; rendzina; vinohrady; černozem