Original title:
Vybrané antinutriční látky v krmivech
Authors:
Částková, Monika Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce pojednává o vybraných antinutričních látkách, které jsou obsaženy v krmivech. Jedná se o souhrn a přiblížení problematiky těchto látek. Nejprve je práce zaměřena na rozdělení antinutričních látek, podle způsobu, jak se do krmiv dostávají, pokud nejsou jejich přirozenou součástí. Dále je větší část práce věnována vybraným antinutričním látkám. U každé této látky je popsána chemická struktura, jejich nejčastější výskyt, mechanismus působení na organismus, negativní účinky a vliv na zdraví. U některých je uvedeno množství obsažené v rostlinách a nejvyšší povolené množství při zkrmování, u kterého se neprojevují negativní účinky na organismus. V závěrečné části je uvedeno, jak vybrané antinutriční látky šlechtěním nebo technologickými postupy eliminovat, aby jejich negativní účinky byly co nejnižší.This bachelor thesis focuses on ceratin number of selected anti-nutritional substances which are contained in animal feed. The thesis is a summary and a closer investigation of these substances. The first part of work focuses on the division of the anti-nutritional substances, according to the way they are absorbed into the feed if they are not a natural component. Further the greater part of the work is devoted to the selected anti-nutritional substances. For each of the substances the chemical structure is described together with the most frequent occurrence, mechanism of the modifications to the organism, the negative effects and influence on the health. Moreover, for some of the substances their levels in plants are indicated together with the maximum amount allowed at feeding in which there are no detectable negative influences on the organism. The final part of the thesis presents how to eliminate the anti-nutritional substances by breeding or technological procedures so that their negative influences are at their lowest levels.
Keywords:
antinutriční látka; krmivo; nepříznivé účinky; výskyt