Název:
Možnosti vývoje nových receptur pro létající pivovar
Autoři:
Baráková, Nikola Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá tematikou létajících pivovarů a vývojem a realizací nových pivních receptur. Teoretická část analyzuje pomocí dostupných zdrojů pozici létajících pivovarů na českém pivním trhu a dále se zabývá jednotlivými kroky při výrobě piva a jejich vlivem na výsledný produkt, stejným způsobem se věnuje i surovinám používaným při varném procesu. V závěru teoretické části jsou uvedeny vybrané vlastnosti piva a možnosti jejich ovlivnění pro získání požadovaného typu piva. Tato část může být vnímána jako možný návod při snaze vyrobit své pivo. Další části práce jsou věnovány samotným devíti vyvinutým pivním recepturám a způsobům chemické a senzorické analýzy vyrobených piv. Výsledky analýz jsou zpracovány a interpretovány.This diploma theses deals with the topic of gypsy (contract) breweries and development and realization of new beer recipes. Gypsy breweries mean breweries not possesing their own building and brewing technology, which are using free capacities of other breweries. Theorethical part of the theses analyses the position of gypsy breweries on the Czech beer market and also deals with the individual steps of brewing and raw mate-rials and their impact on the final product. In the end of the theorethical part, selected properties of beer are listed, along with the possibilities of affecting them to get a required type of beer. This part of theses may be looked at like sort of an instruction on how to make a desired type of beer. Next parts of the theses handle 9 invented beer recipes and means of analysis of produced beer. The results of analysis are summarized and interpreted in the last part of work.
Klíčová slova:
létající pivovar; pivní receptury; vlastnosti piva; výroba piva